Izredna odpoved, ker je hodil na morje in po nakupih

Detektiv odkril vrsto nepravilnosti pri sindikalistu Alešu Hogetu. SKEI: Grob poseg v ustavno pravico.
Fotografija: V SKEI pravijo, da Aleša Hogeta ne bodo pustili na cedilu. FOTO: Dragica Jaksetič
Odpri galerijo
V SKEI pravijo, da Aleša Hogeta ne bodo pustili na cedilu. FOTO: Dragica Jaksetič

Lož, Ljubljana – Po izredni odpovedi delovnega razmerja sindikalistu Aleša Hogetu, ki mu dosedanji delodajalec, družba Kovinoplastika Lož očita kršitve delovnih obveznosti, so v sindikatu SKEI napovedali vložitev tožbe na pristojno sodišče ter razveljavitev izredne odpovedi.

Predsednica SKEI Lidija Jerkič je za Delo povedala, da nameravajo sodišču predlagati sprejetje začasne odredbe do končne odločitve sodišča. »Mi si želimo, da sodišče ne ugotovi zgolj nezakonitost odpovedi, ampak da tudi ne dopusti predloga delodajalca, da sodišče odloči o prenehanju delovnega razmerja zaradi porušenega odnosa. Hkrati tudi pričakujemo, da sodišče ugotovi nezakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi našemu sindikalnemu zaupniku,« je povedala Jerkičeva. Obenem je napovedala, da Hogeta ne bodo pustili na cedilu, saj se z njim pogovarjajo o nadaljnjem opravljanju funkcije predsednika sindikalne podružnice, ki mu mandat poteče čez tri leta. Vodstvo krovnega sindikata si namreč želi, da Hoge ostane predsednik sindikata v družbi Kovinoplastika Lož in v skrajnem primeru lahko tudi na plačilni listi sindikata.

Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI FOTO: Blaž Samec/Delo
Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI FOTO: Blaž Samec/Delo


Kršitev pogodbe, ustavne pravice


O razlogih za odpoved delovnega razmerja sindikalistu Hogetu so bili danes pripravljeni za pojasnilo tudi v loški družbi. Po njihovih navedbah je Hoge kršil pogodbene obveznosti, zaradi česar si je prislužil ostati pred zaprtimi vrati dosedanjega delodajalca. »Ko bi moral opravljati sindikalno dejavnost, je delil predvolilno gradivo, hodil po nakupih in šel na morje. Ko ga je vodstvo podjetja soočilo z ugotovljenimi kršitvami, je organiziral nezakonito stavko. Prvemu vabilu na zagovor se Hoge ni odzval. Po drugem pozivu se je zagovora udeležil, vendar na vprašanja ni bil pripravljen odgovarjati,« so zapisali v Kovinoplastiki, ki jo vodi Borut Flander.

V sindikatu SKEI pa so nad ravnanjem vodstva družbe ogorčeni tudi zato, ker so se njihovega zavzetega borca za delavske pravice lotili z najetim zasebnim detektivom. »Družba mu očita zlorabo uporabe ur za sindikalno delo in vrsto neustreznih ravnanj, dokaze pa je detektiv zbiral z neposrednim nadzorom gibanja zaposlenega, ko je opravljal delo za potrebe sindikata,« je povedala Jerkičeva, ki je prepričana, da gre v tem primeru za poseg v osebno življenje delavca kakor tudi za grob poseg v ustavno pravico do sindikalne svobode in organiziranja. Jerkičeva je tudi prepričana, da »gre za poskus odstranitve predsednika sindikalne podružnice iz podjetja, pa naj stane, kolikor hoče«.

Komentarji: