Je to konec kriptovalut?

Med prvimi žrtvami padca slovenski kriptozanesenjaki. – Cofound.it vlagateljem vrača sredstva
Objavljeno
14. september 2018 19.00
Posodobljeno
14. september 2018 19.00
​Kriptotrgi, morda z manjšo izjemo bitcoina, so zelo plitki, zato globoki padci niso kaj posebej nepričakovanega. Foto Reuters
Skoraj 90-odstotni zdrs kriptovalute ether je zlomil lansko slovensko uspešnico množičnega financiranja Cofound.it. Je padec tečajev kriptovalut tudi njihov konec ali le prepotrebna selekcija?

Ena lanskih največjih slovenskih, pa tudi svetovnih uspešnic množičnega financiranja Cofound.it je želela postati podjetniški pospeševalnik in platforma za množično financiranje projektov. Pri tem je za kriptovaluto izbrala ether. Ta pa je letos izgubila skoraj 90 odstotkov vrednosti in še tone.


Boj za preživetje kriptosveta


Ether je le ena od kriptovalut, ki je v zadnjih tednih strmoglavljala. Še januarja, v času največje kriptovročice, je vrednost valute znašala več kot tisoč evrov. Zdaj na kriptotržnicah vrednost ethra niha okoli 150 evrov. Nekoliko bolje jo je odnesla najbolj znana kriptovaluta bitcoin, ki je od vrha, doseženega decembra lani, izgubila dve tretjini vrednosti. Je to pok balona ali celo konec kriptovalut?

image
Foto Dd


»V slabih devetih letih so kriptotrgi že dvakrat doživeli padce za 90 odstotkov, podobne padce pa so pred tem doživljali tudi drugi trgi, na primer tehnološke delnice. V takem obdobju se trg prečisti, na njem ostanejo le tista imetja, ki imajo za investitorje dejansko neko vrednost. Sodeč po tej zgodovini, bodo cene verjetno še nekaj časa drsele, več kot polovica imetja bo izginila, preden se bo začelo (ali pa tudi ne) ponovno obdobje rasti,« ocenjuje profesor na ekonomski fakulteti Marko Pahor.

»Bolj ko o poku balona, bi jaz temu rekel počasno puščanje balona. Kar se je zgodilo v zadnjem tednu je, kot kaže, zelo upravičen padec zaupanja v različne »uporabne« žetone (utility tokens), verjetno pa je za številne žetone, izdane na vrhuncu v letu 2017, poteklo obdobje karence za začetne investitorje (lock in period) in so zato preplavili trg. Za slednje sicer menim, da ima manjši vpliv.«

​Kriptotrgi, morda z manjšo izjemo bitcoina, so zelo plitki, zato globoki padci niso kaj posebej nepričakovanega. Ko začne padati en del, pa se to hitro razširi na druge dele, kar je tudi povsem v skladu s pričakovanji za tovrstne finančne instrumente, končuje Pahor.

Dodajmo, da imajo kriptovalute zaradi sistema delovanja le malo skupnega z valutami in jih je težko uporabljati kot menjalno sredstvo. V zadnjem obdobju se zato poskuša uporabiti izraz kriptopremoženje.


Naivnost, zavajanje ali žrtev razmer?


Cofound.it je lani zgolj v dveh dneh zbral več kot 13 milijonov evrov v kriptovaluti ether, kar je bil takrat eden najbolje financiranih projektov množičnega financiranja. Soustanovitelj družbe Jan Isakovič je želel ustvariti platformo za množično financiranje v kriptovalutah in podjetinški inkubator na enem mestu. Še januarja, na vrhuncu kriptovročice, je bil prepričan, da so opozorila o kriptobalonu le odziv finančnikov, ki se bojijo sprememb.

Na spletni strain Cofund.it razkriva, da je imel v prvem letošnjem četrtletju 1,23 milijona evrov stroškov poslovanja, kot pravijo, večinoma zaradi naložb, trženja in širitve. V družbi je konec marca delovalo 47 ljudi. Družba je zbrana sredstva nalagala v druge naložbe, tudi zunaj kriptosveta. Vprašanje je seveda, kolikšen znesek. Od tega pa je tudi odvisno, koliko, če sploh kaj, bodo dobili vrnjeno vlagatelji. Družba naj bi imela za 12,5 milijona evrov premoženja v različnih finančnih oblikah, je zapisano na spletni strani družbe. Za okoli 300.000 evrov je obveznosti. Ko bo družba unovčila premoženje in poplačala upnike, bo preostanek vrnila vlagateljem v valuti ether.