Kad bo prodal svoj delež v Gorenju

Za svoj delež bodo iztržili 48 milijonov evrov.
Objavljeno
13. junij 2018 15.19
Posodobljeno
13. junij 2018 16.01
Družba bo tako vlado kot skupščino le seznanila in je ne bo vprašala za soglasje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana - Kapitalska družba (Kad) bo kitajskemu podjetju Hisense prodala svoj 16,4-odstotni delež v Gorenju. Takšno odločitev je danes sprejel nadzorni svet Kada, je za Delo povedal prvi nadzornik družbe Stane Seničar.

Nadzorniki Kada so se tako odločili, da odgovornost za prodajo omenjene naložbe le ne bodo prenašali na vlado kot skupščino, ki se bo tako s to informacijo le seznanila. Kad bo za svoj delež iztržil 48 milijonov evrov. Kot je znano, je Gorenje uvrščeno med pomembne državne naložbe, a je Kad pridobil dve pravni mnenji, po katerih bi delež lahko prodal. Tudi ministrstvo za finance meni, da je Kad pri razpolaganju s to naložbo samostojen, saj je ne deli z državi ali Slovenskim državnim holdingom.

Odločitev Kada tudi pomeni, da se država umika iz Gorenja in da bo Hisense, ki že ima več kot 60-odtstoni delež v prevzemni ponudbi prišel do več kot tri četrtinskega deleža, zelo verjetno pa bo ta delež še višji. Kadova odločitev tudi pomeni, da se  bo predsednik uprave Bachtiar Djalil, ki je bil v torek ponovno imenovan za nadzornika Gorenja iz te funkcije po kitajskem prevzemu najverjetneje umaknil.