Kakšne bi lahko bile dividende leta 2019?

Domači trg: Pričakovati je visoke donose in tudi večja nihanja pri vrednostnih papirjih.
Fotografija: sbi Foto Mx
Odpri galerijo
sbi Foto Mx

Zaradi nedavnih pretiranih prodajnih pritiskov smo decembra letos priča nizkim cenam delnic podjetij Zavarovalnice Triglav, Save Re, Petrola, Krke, in Cinkane Celje. O višini dividende, ki bo izplačana kot določen delež iz čistega bilančnega dobička 2018 in o kateri se bo odločilo na skupščinah podjetij v prihodnjem letu, še ne moremo z gotovostjo govoriti. Številna podjetja redko spreminjajo dividendno politiko iz leta v leto, in ker smo letos v obdobju vrhunskih makroekonomskih dejavnikov, ko Umar za letos napoveduje 4,4-odstotno rast BDP, lahko prihodnje leto pričakujemo še višje ravni izplačil dividend kot letos.

Glavna dejavnika, na katerih temelji tudi rast dobičkov domačih podjetij, sta izvoz in domače povpraševanje.
Ob predpostavki, da podjetja ne bodo bistveno spreminjala svoje dividende politike, lahko na podlagi letošnjih izplačil dividend in predvidenih ravni dobička ugibamo o ravneh izplačil dividend za prihodnje leto in ugotovimo, kakšen je relativni donos teh izplačil do sedanje tržne cene.

Sodeč po zadnjem medletnem poročilu Zavarovalnice Triglav, je jasno, da obstaja visoka verjetnost za izplačilo dividende v prihodnjem letu v višini vsaj 2,5 evra za delnico, kar pomeni 8,5-odstotni relativni oziroma dividendni donos na delnico. Več kot petodstotni dividendni donos si lahko obetamo pri Krki, Savi Re in Petrolu. Pri Krki in Savi Re bosta izplačili dividend najverjetneje okoli tri oziroma vsaj 0,8 evra, medtem ko bi pri Petrolu dividenda lahko znašala okoli 17,5 evra za delnico. Pri Cinkarni Celje pa si morda lahko obetamo dividendo v višini okoli 29 evrov za delnico, kar bi pomenilo 14-odstotni, torej največji dividendni donos od vseh slovenskih paradnih konjev. Kljub obetavnim ravnem dividend lahko glede na pričakovane tržne razmere v prihodnje pričakujemo višje ravni nihajnosti tržnih cen tudi domačih vrednostnih papirjev, ki so kljub temu primerne naložbe kot del lastnega investicijskega portfelja.

Komentarji: