Kapsch bo cestninil v Nemčiji, Slovenija mu ni bila usojena

Avstrijcem se obeta super posel
Objavljeno
12. oktober 2018 15.45
Posodobljeno
12. oktober 2018 16.01
FOTO: Jure Eržen/Delo
Podjejte Kapsch, specialist za cestninske sisteme, je korak do posla v Nemčiji. Obeta se mu vsaj 120 -150 milijonski posel pri cestninjenju osebnih vozil v Nemčiji, posel pa bi lahko stekel leta 2021. Spomnimo, Kapsch je bil večkrat v igri za cestninjenje v Sloveniji.

Nemška politika (bavarska CSU) se je odločila, da bodo cestninili tuja osebna vozila na nemških avtocestah. Avstrija in Nizozemska na sodišču EU v Luksemburgu tožita Nemčijo, saj menita, da je kršeno pravo EU.

Neodvisno od te tožbe pa je na tenderju avstrijska družba Kapsch dobila posle cestninjenja na nemških cestah, poročajo nemški in avstrijski mediji. Posel bo trajal 12 let, lahko pa se podaljša na 15 let. Avstrijci bodo dobavili vso potrebno opremo, Nemčija pa si od projekta obeta 500 milijonov evrov letno. Denar bi porabili za naložbe.


V Sloveniji cestnini Telekom s partnerjem


V Sloveniji imamo vinjetni cestninski sistem, od aprila letos pa tovornjake cestninijo elektronsko. Leta 2013 je bil Kapsch že izbran a so razpis razveljavili Projekt so ponovili, izbrana sta bila Telekom in norveški Q-Free, Kapsch pa pri projektu ni bil uspešen.