Kar 111 milijonov evrov kazni za štiri podjetja

Gre za družbe Philips, Pioneer, Asus ter združeno podjetje Denon & Marantz, ki so zaradi cen svojih izdelkov v prodaji na spletu kršila pravila EU.
Fotografija: Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je pojasnila vzroke za 111-milijonsko kazen za štiri podjetja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je pojasnila vzroke za 111-milijonsko kazen za štiri podjetja. FOTO: Reuters

Ljubljana - Evropska komisija je s 111 milijoni evrov kaznovala družbe Philips, Pioneer, Asus ter združeno podjetje Denon & Marantz. Omenjena podjetja so si kazen prislužila zaradi cen svojih izdelkov v prodaji na spletu, pri čemer so kršila pravila EU. Vsa štiri podjetja so v preiskavi sodelovala s komisijo, zato je bila njihova kazen znatno nižja.

Podjetja so spletnim trgovcem postavila dogovorjeno oziroma minimalno ceno, po katerih so lahko spletni trgovci prodajali njihove izdelke. Zaradi tega je več milijonov evropskih potrošnikov kupilo dražje kuhinjske aparate, fene, tablične računalnike, slušalke in številne druge izdelke, je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.


Grožnje z blokado dobave

»To je nezakonito v skladu s konkurenčnimi pravili EU,« je poudarila. Podjetja so spletnim trgovcem zagrozila s sankcijami, kot je blokada dobave, če ti ne bi upoštevali njihovih zahtev glede cene. Nezakonito prakso so zabeležili na več trgih EU, vključno z Nemčijo in Francijo, med letoma 2011 in 2015.

Najvišjo kazen je EU izrekla tajvanskemu Asusu, ki mora plačati 63,5 milijona evrov. Nizozemski Philips mora plačati blizu 30 milijonov evrov, Pioneer, ki ima sedež na Japonskem, mora plačati skoraj 10,2 milijona evrov, prav tako japonski Denon & Marantz 7,7 milijona evrov.

Komentarji: