Kdo je lobiral v prvem mesecu vlade Marjana Šarca

Med 160 so Tobačna Ljubljana, Združenje frank, prodajalci dronov …
Fotografija: Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Foto Voranc Vogel

Ljubljana - V soboto bo minil mesec, odkar imamo vlado Marjana Šarca. Ker smo na tretjini tradicionalnih sto dni miru dela Šarčeve vlade še ne bomo ocenjevali, smo pa pogledali, kdo je pohitel in lobira v kabinetu vlade, po posameznih ministrstvih in v državnem zboru (ta je ključen za prejemanje zakonov). Skupaj je bilo 160 stikov. Poudarjamo, da z lobiranjem, če je skladno s pravili, ni nič narobe.

Komisija za preprečevanje korupcije na spletnem portalu Erar objavlja prejete zapise lobirancev o stikih z lobisti. Prečesali smo nabor – opozarjamo, da gre za javne podatke – in izluščili zanimivejše stike. Omenjenih podjetij in organizacij nismo spraševali za mnenje, saj je namen stika razkrit v kratkem opisu.

Lobiranje je v demokratičnih državah povsem normalen postopek, ko posamezne interesne skupine oziroma civilna družba želijo vplivati na odločevalce. Zakon o lobiranju je začel veljati konec leta 2010, za zakonito lobiranje pa velja, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
- nejaven stik med lobirancem in lobistom oziroma predstavnikom interesne organizacije,
- namen vplivanja na odločanje znotraj javnega sektorja v zadevah javnega pomena, in
- vplivanje oziroma lobiranje se izvaja v interesu, imenu ali na račun določene interesne organizacije.

Lobiranje lahko poteka po pošti, elektronski pošti (takšna je bila večina prijavljenih lobističnih stikov), osebno ali po telefonu. Poleg podjetij lobirajo tudi interesna združenja, društva …




V kabinetu predsednika vlade droni, spolno delo ...


V kabinetu predsednika vlade smo našteli dvajset lobističnih stikov, dodatna dva stika sta bila v generalnem sekretariatu vlade, obravnavali smo jih skupaj, ogledate pa si jih lahko v grafiki.
Med zanimivejšimi lobističnimi stiki omenimo Lekarne Ljubljana, ki so dale pobudo za ureditev dejavnosti, Slovenski inštitutu za revizijo je predstavil predlog zakona o revidiranju, slovaško podjetje MR-Technologie je predstavila visoko zmogljive letalnike (drone), Združenje frank je pozvalo k ureditvi statusa imetnikov kreditov, telekomunikacijsko podjetje Telemach je predstavilo strategijo upravljanja radiofrekvenčnega spektra. Kulturno društvo Dobra družba je dalo pobudo za sprejetje pravilnika ali zdravniških standardov za predstavnike spolnega dela.

Lobiranje Foto Delo
Lobiranje Foto Delo


Zanimivejši stiki na ministrstvih


Veliko stikov je bilo na ministrstvu za finance – razumljivo, Andrej Bertoncelj, minister za finance – ima v rokah ključe državne blagajne. Različne oblike stika so iskali Tobačna Ljubljana (trgovci s tobakom) na temo trošarinske politike, Pošta Slovenije na temo obračuna DDV za pošiljke manjših vrednosti, Nogometno zvezo so zanimale izjeme po zakonu o posebnem davku na določene prejemke. Splošna Plovba Portorož, ki je v lasti mednarodnega ladjarja Peter Dohle, je lobirala za sprejetje davka na tonažo, Združenje frank pa je pozivala k sistemski ureditvi položaja kreditojemalcev v švicarskih frankih, podjetje Acuris Company pa je po telefonu predstavilo rešitve za baze podatkov.

Na ministrstvu za kmetijstvo se je oglasil Philippe Gelin, ki je predstavnik francoskega živilskega podjetja LDC Group. To se je zanimalo za nakup Perutnine Ptuj, predstavili so domnevno slabe prakse njihovega konkurenta iz Ukrajine MHP.

Na ministrstvu za kulturo so prejeli pošto, Telemach je zanimala strategija upravljanja radiofrekvenčnega spektra, zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije IPF. »




Zanimivejši stiki v državnem zboru


Največ lobističnih stikov je bilo v državnem zboru. Državni zbor sprejema zakone, zato zainteresirani usmerjajo lobistične sile predvsem tja.

Združenje frank je lobiralo tako v vladi kot v državnem zboru, skupnost občin je lobirala za spremembo zakona o stvarnem premoženju države. Družba MC Public Affairs je predstavila Projekt Nord Stream Project 2 – gradnja dvojnega podzemnega plinovoda za izvoz zemeljskega plina iz Rusije prek Baltskega morja na pristanišče v Nemčiji. Zveza društev konstitutivnih narodov razpadle SFRJ je poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti v državnem zboru dala pobudo za sprejem predstavnikov Zveze zvez konstitutivnih narodov in narodnosti nekdanje SFRJ v Sloveniji.

Mirovno društvo slovensko-izraelskega prijateljstva je lobiralo za ureditev izraelsko-palestinskega vprašanja. Združenje bank je lobiralo za spremembo zakona o spremembah in dopolnitvah gradbenega zakona.

Preberite še:

Komentarji: