Kitajska je na spore z ZDA odgovorila (tudi) s tehnološko borzo

Star Market, Kitajski Nasdaq, praznuje prvo obletnico s 400 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije.

Objavljeno
27. julij 2020 15.00
Posodobljeno
28. julij 2020 10.50
Star Market je zanimiv predvsem za prve izdaje delnic kitajskih tehnoloških podjetij. FOTO: China Stringer Network/Reuters
Branko Železnik, Vertifin
Branko Železnik, Vertifin
Kitajska strategija posnemanja, kopiranja in izdelave cenejših različic se izraža tudi v strategiji razvoja domačega kapitalskega trga. Enako kot so njihove kopije proizvodov vse boljše, večkrat celo boljše od izvirnika, predvsem pa nekajkrat cenejše, je tudi njihova različica ameriškega Nasdaqa, imenovana Star Market (uradno Shanghai Stock Exchange Science and Technology Innovation Board) izjemen plagiat.

Star Market, ki so ga ustanovili na pobudo samega predsednika Xi Jinpinga kot odgovor na zaostrene odnose z ZDA, je pretekli teden praznoval prvo obletnico delovanja. V letu dni je bilo na trg uvrščenih 120 domačih tehnoloških podjetij, katerih trenutna skupna tržna kapitalizacija presega 400 milijard dolarjev.
 

Domači trg, ki lahko postane tudi mednarodni


Čeprav je trg še vedno najmanj 20-krat manjši od ameriškega Nasdaqa in je, tako kot preostali kitajski borzni trgi, za tuje investitorje še vedno precej nedostopen, je njegov obstoj zelo pomemben za oblikovanje prihodnjih kapitalskih tokov in pozicioniranje kitajskega gospodarstva kot velesile. Če bodo kitajske oblasti nekoč sprostile omejitve kapitalskih tokov v in iz države, bo trg vsekakor resneje ogrozil tudi primat ameriškega tehnološkega velikana.

image
REUTERS Gong ima na kitajskih borzah podobno vlogo, kot na borznih trgih zahodne tradicije pripada borznemu zvonu. FOTO: China Stringer Network/Reuters


IPO na kitajskem trgu je precej cenejši in enostavnejši postopek kot na Nasdaqu, tudi merila za kotacijo so blažja (čas delovanja podjetja, velikost podjetja in podobno), zato je Star Market postal resna konkurenca Nasdaqu v primerih, ko se kitajska podjetja odločajo za izdajo svojih delnic (tako imenovani ADR) na ameriškem trgu. K razvoju trga pripomore tudi ameriška administracija, ki razmišlja o zaostritvi pogojev uvrščanja kitajskih delnic na ameriške borze, obstaja celo tveganje prepovedi nadaljnjih kotacij in umik z ameriškega trga nekaterih kitajskih podjetij.
 

Tudi za komuniste je kapital temelj razvoja


Za konec ponovno v poduk – komunistični partiji Kitajske je jasno kot beli dan. Kapital je temelj razvoja gospodarstva in družbe. Država, ki nima ustrezno zaščitenega in razvitega kapitalskega trga, je zelo ranljiva in ni sposobna kljubovati globalnim tektonskim gospodarskim premikom, ki drobijo vse pred seboj. Kitajska se je v preteklih dvajsetih letih sistemsko razvijala iz proizvajalke biciklov in pojočih vžigalnikov v proizvajalko visoke tehnologije z izjemnim znanjem, ki že določa nadaljnji svetovni razvoj.

Pa mi? Mi smo dandanes na biciklu! In medtem ko se ukvarjamo s tem, kdo bo požrl več kaviarja, zanemarjamo ključne momente gospodarskega razvoja. Kdaj je nazadnje kateri od finančnih ministrov obiskal Ljubljansko borzo? Ali, bog ne daj, predsednik vlade? Spoštovani, karavana gre dalje, nam pa že odzvanja Lačni Franz, ko ste nam po vseh predpisih za...... vse, kar se je za...... dalo!