Kitajska okrepila nadzor nad delom uvoza iz ZDA

Mednarodna skupnost medtem upa, da bosta gospodarski velesili našli dogovor o trgovinskem sodelovanju.
Fotografija: Dve največji svetovni gospodarstvi zadnje mesece izvajata povračilne ukrepe in grozita z uvedbo novih carin, s čimer sta zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni. FOTO: Beck Diefenbach/Reuters
Odpri galerijo
Dve največji svetovni gospodarstvi zadnje mesece izvajata povračilne ukrepe in grozita z uvedbo novih carin, s čimer sta zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni. FOTO: Beck Diefenbach/Reuters

Peking – Kitajska je v času obiska visoke delegacije v Washingtonu zaradi trgovinskih pogajanj okrepila inšpekcijske preglede ključnih uvoznih dobrin iz ZDA, kot so svinjina in avtomobili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodna skupnost medtem upa, da bosta gospodarski velesili našli dogovor o trgovinskem sodelovanju.

Dve največji svetovni gospodarstvi zadnje mesece izvajata povračilne ukrepe in grozita z uvedbo novih carin, s čimer sta zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni.
 

Nov krog pogajanj


Podpredsednik kitajske vlade in glavni gospodarski svetovalec predsednika Xi Jinpinga Liu He ter prvi mož kitajske centralne banke Yi Gang sta v torek prispela v Washington na nov krog pogajanj.

Upanje, da bi strani dosegli nekakšen dogovor, je v nedeljo vzbudil predsednik ZDA Donald Trump, ki je tvitnil, da s kitajskim predsednikom sodelujeta, da bi preprečila padec kitajskega telekomunikacijskega velikana ZTE.

Ameriško ministrstvo za trgovino je zaradi spora okrog kršenja sankcij proti Iranu in Severni Koreji, ki sega v leto 2007, prejšnji mesec podjetju ZTE za sedem let prepovedalo kupovanje surovin oziroma sestavin za svoje proizvode na ameriškem trgu. ZTE je moral zaradi tega ustaviti proizvodnjo, saj je v ZDA kupoval 40 odstotkov obratnega materiala.



Poostren nadzor je posledica ugotovitev, da s svinjino, uvoženo iz ZDA, nekaj ni v redu, a podrobnosti niso pojasnili. Mediji poročajo, da so inšpektorji pod drobnogled vzeli tudi vozila iz ZDA, denimo vozila znamke Ford.

Komentarji: