Ključni dnevi za argentinsko gospodarstvo

Izredni ukrepi za stabilizacijo gospodarstva in nacionalne valute.
Fotografija: Vrste pred bankami v Argentini. Foto Reuters
Odpri galerijo
Vrste pred bankami v Argentini. Foto Reuters

Ljubljana – Prihodnji dnevi, poudarjajo mediji in analitiki, naj bi bili ključni za argentinsko gospodarstvo; ali bo predsedniku Mauriciu Macriju razmere uspelo stabilizirati ali pa bo ekonomija padla v spiralo, s čimer bo finančna kriza prešla še v politično. V tej luči je treba razumeti tudi ukrep omejevanja nakupa tujih valut.

Argentinska vlada je v želji, da prepreči nadaljnje drastično zmanjševanje vrednosti argentinskega pesa, omejila nakupe ameriških dolarjev. Argentinci bodo lahko na mesec kupili za največ 10.000 dolarjev, podjetja pa bodo morala dolarje zamenjati za peso. Podjetja bodo potrebovala dovoljenje centralne banke za dostop do trga tujih valut in njihov nakup ter nakazila v tujino. Argentinska vlada je v nedeljo sporočila, da je bila vrsta izrednih ukrepov potrebnih za zagotovitev normalnega delovanja gospodarstva ter zaščito zaposlenosti in potrošnikov, je poročala agencija Reuters. Ukrepi bodo veljali do konca leta.
 

Preobrat po primarnih volitvah


Finančne razmere so se poslabšale po porazu predsednika Mauricia Macrija na primarnih volitvah pred tremi tedni. Na primarnih volitvah je prepričljivo slavil opozicijski peronistični kandidat Alberto Fernández, ki si je za kandidatko za podpredsedniški položaj izbral nekdanjo predsednico Cristino Fernández de Kirchner. Primarne volitve, čeprav je volilna udeležba na njih obvezna, niso odločale o ničemer – niti o strankarskih kandidatih za predsedniški položaj, saj so bili ti izbrani že pred tem. Je pa prepričljiva zmaga Fernándeza, dobil je 47, Macri pa 32 odstotkov glasov, nakazala, da aktualnega »neoliberalnega« predsednika na oktobrskih volitvah čaka poraz.

Naposled je uspeh »populistične« opozicije pretresel finančne trge. Argentinski peso je izgubil več kot 30 odstotkov vrednosti glede na dolar in padel na zgodovinsko nizko raven.

Do finančnega pretresa v Argentini je prišlo po porazu predsednika Mauricia Macrija na primarnih volitvah sredi avgusta. Foto Reuters
Do finančnega pretresa v Argentini je prišlo po porazu predsednika Mauricia Macrija na primarnih volitvah sredi avgusta. Foto Reuters

 

Gospodarstvo v recesiji, visoka inflacija


Argentinsko gospodarstvo je šibko. V Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) po lanskem 2,5-odstotnem krčenju gospodarstva Argentini za letos napovedujejo 1,8-odstotni padec BDP, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno rast.
Revščina in neenakost v državi sta veliki, ugotavlja OECD. Argentina je tudi država z eno najvišjih rasti cen življenjskih potrebščin; v prvem letošnjem polletju je bila inflacija 22-odstotna.

»Gospodarstvo ima težave vsaj od maja lani. Težave z likvidnostjo so še poslabšale plačilno sposobnost. K temu je nato prispeval še politični faktor,« je v intervjuju za El País dejal nekdanji guverner argentinske centralne banke in nekdanji finančni minister José Luis Machinea. »Trgi domnevajo, da bo Fernándezova vlada podobna kirchnerizmu, in so podivjali, čeprav Fernández poskuša dokazati, da bo drugačen,« dodaja. Argentina se je že obrnila na Mednarodni denarni sklad (IMF) s prošnjo za odlog poplačila državnega dolga.
 

Komentarji: