Kolektor CPG se je pritožil na izbor Turkov

Rok za pritožbe na izbor Darsa, da za gradnjo druge cevi karavanškega predora izbere turško družbo Cengiz İnşaat’, se izteče jutri.
Fotografija: Nova predorska cev, dolga 7948 metrov, bo za promet med Slovenijo in Avstrijo odprta čez pet let, če bo izvajalec v delo uveden še letos. Foto Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Nova predorska cev, dolga 7948 metrov, bo za promet med Slovenijo in Avstrijo odprta čez pet let, če bo izvajalec v delo uveden še letos. Foto Ljubo Vukelič

Kolektor CPG se je pritožil na izbor Darsa, da za gradnjo druge cevi karavanškega predora izbere turško družbo Cengiz İnşaat’, so potrdili v Kolektorju.

V Darsu so dejali, da so prejeli pritožbo neizbranega izvajalca. Rok za pritožbe se sicer izteče v sredo.

Turki so oddali najcenejšo ponudbo za izgradnjo predora, in sicer bi drugo cev zgradil za dobrih 89 milijonov evrov, kar je več kot petino manj od povprečja vseh devetih ponudb, ki je pri skoraj 113 milijonih evrov. Vrednosti ponudb so sicer med 89,3 milijona evrov Turkov in 140,4 milijona evrov Pomgrada ter švicarskega in avstrijskega Martija.

Turška družba Cengiz İnşaat’a je lani ustvarila več kot milijardo dolarjev oziroma več kot 800 milijonov evrov prihodkov. To je sicer ne uvršča v vrh evropskih gradbenih podjetij, a vseeno ustvari več prihodkov kot deset največjih slovenskih gradbenih podjetij skupaj. Gradijo avtoceste, železnice, predore, pristanišča, letališča, elektrarne, stanovanja in druge objekte v Turčiji, Kazahstanu, Iraku, Kuvajtu, Azerbajdžanu, Bolgariji in tudi v Bosni in Hercegovini, kjer so zgradili avtocesto. Med njihovimi sedanjimi projekti so gradnja novega istanbulskega letališča, največjega projekta v turški zgodovini, ki bo predvidoma končan letos, letališč v Iraku in Kuvajtu, predora na železnici Ankara–Istanbul, jedrske elektrarne v turškem Mersinu.

Komentarji: