Konec za Cofound.it

Slovenska spletna platforma množičnega financiranja na tleh

Objavljeno
14. september 2018 14.16
Posodobljeno
14. september 2018 16.08
Kriptovalute se lomijo. Foto Cryptonepal.com
Karel Lipnik
Karel Lipnik
Padec vrednost kriptovalut je zlomil lansko slovensko uspešnico množičnega financiranja Cofound.it.

"Namen Cofound.it je bilo ustvariti alternativni ekosistem tveganega kapitala zgrajen okoli množičnega financiranja, demokratizacije in transparentnosti. Namesto tega se je razvil večji ekosistem, ki se je razvil v nekaj povsem drugega. Namesto, da bi čakali, da se trg obrne, smo se odločili za kreativno rušenje, ukinitev Cofound.it in razdelitev premoženja lastnikom žetonov. Lastnikom žetonov bo več sporočenega v nekaj minutah," je zapisano na spletni strani.

Ena lanskih največjih slovenskih uspešnic množičnega financiranja Cofound.it je želela postati podjetniški pospeševalnik in platforma za množično financiranje projektov. Pri tem je za kripto valuto izbrala ether. Ta pa je letos izgubila več kot 90 odstotkov vrednosti in še tone.

Ustanovitelj družbe je Jan Isaković. Cofound.it je lani zbral več kot 13 milijonov evrov v kriptovaluti ether, kar je bil takrat eden najbolje financiranih projektov množičnega financiranja. Preračun vredosti tečaja valute ether kaže, da se je vrednost zbranih sredstev januarja letos povzpela na skoraj 48 milijonov evrov. Zdaj je vrednost sredstev že manjša od šest milijonov evrov.

Iz sporočila na spletni strani je razvidno, da se je opoldne ustavilo trgovanje z žetoni družbe, kot pojasnjujejo z namenom, da bi se izognili špekulacijam.

Cofund.it je imel v prvem letošnjem četrtletju 1,23 milijona evrov stroškov poslovanja, kot pravijo pretežno zaradi naložb, trženja in širitve. V družbi je konec marca delovalo 47 ljudi.