Kontejnerji in nafta rešujejo Luko Koper

Letos se bodo morali v Luki Koper močno potruditi, če bodo hoteli doseči načrtovano rast
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

Koper – Če v Kopru ne bi pretovarjali kontejnerjev in naftnih derivatov, bi se pretovor v letošnjem prvem polletju zmanjšal precej bolj, kot se je. Tako pa se je zmanjšal le za slab odstotek, medtem ko so prihodke povečali za šest odstotkov. V prvih šestih mesecih so pretovorili 11,91 milijona ton blaga, lani v istem obdobju 11,98 milijona ton. S prodajo je delniška družba ustvarila 118 milijonov evrov čistih prihodkov (lani v istem obdobju 111 milijonov evrov).

Višji zaslužek je posledica boljše strukture pretovora in dodatnih manipulacij pri blagu. Sicer pa se je število avtomobilov zmanjšalo za kar 16 odstotkov (na 341.990). Generalnih tovorov je bilo devet odstotkov manj, deloma zaradi zmanjšanega prometa rezanega lesa na račun politične nestabilnosti v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu ter na račun volatilnosti na trgu železovih proizvodov. Devetodstotni padec je tudi pri sipkih in razsutih tovorih na račun tehnične okvare pri eni od strank, ki se preko Kopra preskrbuje s premogom, in na račun zamika prihodov ladij s sipkim tovorom v julij. Kar 12 odstotkov več je bilo tekočih tovorov in dva odstotka več kontejnerjev (497.891 v šestih mesecih).

Poslovni načrt Luke Koper za letos predvideva tri odstotke večji pretovor. V resnici pa se je ladijski pretovor najbolj zmanjšal v prvem četrtletju (za tri odstotke). Luka Koper ima ob tem od letos višje finančne obveznosti na račun pretovorne takse za drugi tir in precej višje stroške delovne sile na račun več rednega zaposlovanja in drugačne ureditve najemanja delovne sile. Danes naj bi odločili, katero zunanje pogodbeno podjetje bo skrbelo za opravljanje storitev na avtomobilskem terminalu. Za 22. avgust je sklicana skupščina, na kateri bodo delničarji volili novo članico nadzornega sveta, za katero je nadzorni svet predlagal v. d. direktorja občinske uprave Tamaro Kozlovič.

Preberite še:

Komentarji: