Kostić do skoraj vseh delnic Gorenjske banke

AIK banka je po prevzemni ponudbi pridobila 90,11 odstotka delnic kranjske banke. 

Objavljeno
15. marec 2019 06.00
Posodobljeno
15. marec 2019 08.36
Foto Tomi Lombar/Delo
Ljubljana – AIK banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića je v prevzemni ponudbi pridobila 90,11 odstotka delnic Gorenjske banke. To ji odpira možnosti, da z iztisnitvijo malih delničarjev postane edina lastnica kranjske banke.

V prevzemni ponudbi je delnice podalo 292 delničarjev, ki so imeli v lasti dobrih 12 odstotkov delnic. Ker ima banka v lasti 8,3 odstotka lastnih delnic, je neprodanih ostalo le še dober poldrugi odstotek. AIK banka je za delnico ponujala 298 evrov.

Svoj 37-odstotni delež v Gorenjski banki je Kostiću prodala tudi Sava, ki je tako prejela 43 milijonov evrov kupnine. Srbska banka je sredi februarja objavila ponudbo za prevzem Gorenjske banke, Kostić pa prek večine v nadzornem svetu že od poletja obvladuje kranjsko banko.

Preberite še: Kostić že do treh četrtin Gorenjske banke
                      Kostić že pometa po upravi Gorenjske banke


Spremembe so tudi v upravi banke. Jeseni je njeno vodenje prevzel Mario Henjak, nekdanji predsednik uprave hrvaške Sberbank, ki je dajal zadnje kredite zadolženemu Agrokorju. Februarja je iz uprave odšel David Benedek, ki naj bi ga zamenjal Marko Filipčič, doslej član uprave banke Intesa Sanpaolo v BiH, konec aprila pa se mandat izteče tudi članici uprave Mojci Osolnik Videmšek, ki ji ga nadzorniki menda ne bodo podaljšali. Na njeno mesto so po neuradnih informacijah že imenovali Aljošo Bučka Gasserja, ki je v preteklosti delal v Addiko banki oziroma nekdanji Hypo banki.