Kostić objavil prevzemno ponudbo za Gorenjsko banko

AIK banka za delnico ponuja 298 evrov.
Fotografija: Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Foto Tomi Lombar/Delo

Ljubljana –  Srbska AIK banka je v skladu z objavljeno namero tokrat v Delu le objavila prevzemno ponudbo za Gorenjsko banko. Za delnico po pričakovanjih ponuja 298 evrov, lastniki pa lahko ponudbo sprejmejo do vključno 13. marca.

Ponudba ne navaja praga uspešnosti pričakovati pa je, da bo AIK banka Miodraga Kostića pridobila več kot polovični delež. Že zdaj ima v lasti 34,6-odstotka delnic Gorenjske banke, s Savo pa že ima sklenjeno prodajno opcijsko pogodbi za 37-odstotni delež Gorenjske banke, ki začne veljati 15. februarja, realizira pa se lahko do konca junija. Če bodo vsi delničarji sprejeli prevzemno ponudbo, bo AIK skupaj s Savinim deležem za prevzem odštel dodatnih 69 milijonov evrov.


AIK banka je že oktobra dobila soglasje Banke Slovenije za nakup več kot polovičnega deleža Gorenjske banke, a prevzemne ponudbe ni smela objaviti pred januarjem 2019. Pred dobrim letom je namreč objavila prevzemno namero, a nato v zakonskem roku ni objavila ponudbe, zato leto dni ni smela v novi prevzem banke.
Kostić sicer že obvladuje Gorenjsko banko, saj ima v sedemčlanskem nadzornem svetu kar štiri svoje predstavnike vodi pa ga predsednica izvršnega odbora AIK banke Jelena Galić.

Komentarji: