Dan po odstopu uprave padec cene Petrolove delnice

Vodenje družbe bo do imenovanja nove uprave prevzela zdajšnja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović.

Objavljeno
25. oktober 2019 09.04
Posodobljeno
25. oktober 2019 13.59
Kot je Petrol objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je članom uprave Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Igorju Stebernaku mandat prenehal z današnjim dnem, Ika Krevzel Panić pa kot delavska direktorica ostaja članica uprave. FOTO: Igor Mali
STA
STA
Potem ko je včeraj odstopila uprava Petrola s predsednikom Tomažem Berločnikom na čelu, bo vodenje družbe do imenovanja nove uprave prevzela zdajšnja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović. Nadzorni svet je v upravo imenoval še zdajšnjo direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković.

Kot je Petrol objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je članom uprave Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Igorju Stebernaku mandat prenehal z današnjim dnem, Ika Krevzel Panić pa kot delavska direktorica ostaja članica uprave.

Vodenje družbe v vlogi predsednice uprave do imenovanja nove uprave prevzema zdajšnja predsednica nadzornega sveta Drobne Popovićeva, ki v tem času ne bo delovala kot nadzornica, še izhaja iz Petrolovega sporočila. Kot je poudarila, Petrol posluje dobro in bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu.

Delnica Petrola se je pocenila


Delnica Petrola se je danes pocenila za 1,4 odstotka in je z 245 tisoč evrov sklenjenih poslov najbolj trgovana na Ljubljanski borzi. Delnice Telekoma Slovenije so se pocenile za osem odstotkov, delnice Krke pa za 0,6 odstotka.

Odstotek dražje so delnice NLB. Posli so se sklepali še z delnicami Luke Koper, Save re in Zavarovalnice Triglav, kjer pa se tečaj ni spremenil. Indeks Sbitop je zdrsnil za odstotek. Trgovanje še ni zaključeno. K. L.


Preberite še: Uprava Petrola odstopila


»Prišlo pa je do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi vzrok za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave. Osnovni vodili pri oblikovanju in izvajanju strateškega načrta še naprej ostajata zagotavljanje poslovne rasti in povečevanje dobičkonosnosti poslovanja ob hkratni zavezanosti trajnostnemu razvoju,« je dodala.

Podrobneje razlogov za odhod uprave v Petrolu v četrtek niso navedli, so se pa v medijih vrstila različna ugibanja. Po nekaterih naj bi bile vzrok »napake pri projektu, ki bi zelo spremenil podobo Petrola, kjer je uprava ignorirala opozorila nadzornikov«.

Berločnik je po odhodu s četrtkove seje nadzornega sveta po poročanju TV Slovenija dejal, da je ponosen na svoje devetletno delo v Petrolu, ki so ga v tem času uspešno prestrukturirali. Pojasnil je, da so bili vzrok za sporazumen odhod z vrha energetske družbe različni pogledi.