Lindab zapira tudi obrat v Godoviču, brez dela 212 ljudi

IMP Klima Group zaposluje 226 ljudi, od tega 212 v Sloveniji, preostalih 14 pa v poslovalnicah v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini.
Fotografija: Tovarna Lindab v Godoviču. FOTO: Anja Intihar
Odpri galerijo
Tovarna Lindab v Godoviču. FOTO: Anja Intihar

Idrija - Na jutranjem sestanku, ki je bil sklican pred stavbo družbe Lindab IMP Klima v Godoviču, je direktor podjetja Roman Krutšinkin zaposlenim sporočil, da s koncem leta ustavljajo proizvodnjo klimatskih naprav. IMP Klima je po njegovih besedah že več let ustvarjala izgubo, pandemija koronavirusa pa je le še prilila olje na ogenj. Za občino Idrija, ki ima eno najnižjih stopenj registrirane brezposelnosti v državi, bo to hud udarec. 

»Po strateškem pregledu uspešnosti je bila v švedski matični družbi Lindab danes sprejeta odločitev o prenehanju poslovanja skupine IMP Klima. Proizvodnja klimatskih naprav v Sloveniji bo ustavljena do konca leta 2020,« so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani družbe. »Odločitev o prenehanju poslovanja skupine IMP Klima je težka odločitev, saj vpliva na številne zaposlene, ki so po svojih najboljših močeh prispevali k izboljšanju uspešnosti podjetja«, je povedal Ola Ringdahl, predsednik in izvršni direktor skupine Lindab. Govorili smo z več zaposlenimi, ti za komentar niso bili pripravljeni.


Močna konkurenca


Ob tem so na spletni strani še povzeli Ringdahlovo pojasnilo glede odločitve za zaprtje: »V Evropi je veliko proizvajalcev klimatskih naprav in konkurenca je izredno močna. Če nisi eden najboljših oziroma največjih igralcev, je težko doseči zadovoljivo dobičkonosnost. V Lindabu morajo vse poslovne enote prispevati k našemu cilju 10-odstotne operativne marže. Za IMP Klima ne vidimo realne poti do dobičkonosnosti in rasti. Zato smo se odločili za prenehanje poslovanja.«



Za regijo bo to hud udarec. Župan občine Idrija Tomaž Vencelj je za Delo povedal: »V občini Idrija smo z ničelne brezposelnosti v praktično treh mesecih prišli na več kot desetodstotno. Odločitev Lindaba se bo močno odrazila tudi v samem stanju duha, saj v tem trenutku v občini ni ravno veliko možnosti za službo. Upam, da bo ta situacija ljudi privedla do tega, da se bodo začeli preusmerjati v druge panoge, predvsem turizem.«

Skupino IMP Klima sestavljajo družba Lindab klima sistemi, d.o.o. v Sloveniji in njene hčerinske družbe. Prihodki od prodaje sistemov za prezračevanje stavb so v letu 2019 po podatkih, ki so jih danes objavili na spletni strani, znašali 269 milijonov švedskih kron (25,6 milijona evrov).

Zaprtje obratov bo prizadelo 226 zaposlenih, od tega 212 zaposlenih v Sloveniji in 14 v Srbiji, Črni gori in Bosni in Hercegovini. Enkratni stroški, vključujoči stroške odpravnin in odpisov, so ocenjeni na od 60 do 70 milijonov švedskih kron (od 5,7 do 6,6 milijona evrov), od tega bo glavni del negativno vplival na operativni profit v drugi četrtini 2020. Švedski Lindab je IMP Klimo kupil leta 2015 od korporacije Hidria.

 

Komentarji: