Lobisti Apolla pri Počivalšku zaradi Mercatorja

Skupina Mercator je podpisala pogodbo o refinanciranju nadrejenega dolga.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Družbe Skupine Mercator in VTB Bank Europe so podpisale pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje nadrejenega dolga Skupine Mercator. »Novi nadrejeni dolg v višini 80 milijonov evrov po bistveno boljših pogojih je pomemben del uresničevanja dolgoročne strategije Mercatorja,« so poročili iz najboljšega soseda.

Dodali so, da po končani zelo uspešni prvi fazi celovitega prestrukturiranja Skupine Mercator v letih 2016 in 2017, ki je zajemala stabilizacijo poslovanja, operativni načrt za učinkovito poslovanje, novo marketinško strategijo in ponovni vstop na trg Bosne in Hercegovine, Mercator danes uspešno uresničuje drugo fazo strategije. Ta je zaznamovana z vzpostavljanjem operativnega načrta za učinkovito poslovanje na vseh trgih Mercatorjevega delovanja, osredotočenjem na kupce in še zlasti z obsežno monetizacijo premoženja, ki je pripomogla k pospešenem, predčasnem zmanjševanju zadolženosti. Spomnimo, Mercator je oktobra lani deset trgovskih centrov prodal Supernovi za 116 milijonov evrov in jih nato dolgoročno ponovno najel.


Nov lobistični center


Tretji korak Mercatorjeve strategije predvideva tudi naložbo v nov logistično-distribucijski center v ljubljanskem BTC, za katerega naj bi trgovska družba namenila 100 milijonov evrov. V Mercatorju pojasnjujejo, da bi lahko projektanta za ta projekt izbrali pred poletjem. Po neuradnih informacijah so od 14 ponudnikov v igri ostali še štirje, s katerimi tečejo pogajanja. Mercator, ki je lani ustvaril 2,2 milijarde evrov prihodkov, je imel konec leta 2018 za 785 milijonov evrov finančnega dolga, zato je seveda eno od vprašanj, kako bodo financirali gradnjo logističnega centra. V družbi odgovarjajo, da je v igri več možnosti, kot je razumeti je možno, da jim to zgradi nepremičninska družba in ga od nje najemajo ali pa da najdejo financerja za gradnjo. Mercator ima zdaj skladišča razdrobljen na 6 lokacijah, zato si od nove naložbe menda obetajo veliko prihrankov.

Mercator naj bi do konca leta iz propadlega Agrokorja prenesli na njegovo naslednico, torej Fortenovo. A na podlagi dogovora iz leta 2014 se morajo s spremembo kontrolnega lastniškega deleža strinjati vsi upniki, med katerimi so tudi slovenske banke – NLB, SID banka in Abanka. V Mercatorju pravijo, da pogovori z upniki o tem tečejo.


Počivalšek še išče lastnika za Mercator


Medtem gospodarski minister Zdravko Počivalšek v ozadju še vedno išče način za rešitev Mercatorja iz rok novega Agrokorja oziroma Fortenove. Lobist finančnega sklada Apollo, ki ima v lasti NKBM, je obiskal gospodarsko ministrstvo Zdravka Počivalška, poroča Dnevnik. Tema pogovorov je bil odkup Mercatorja, saj vlada želi »zdravega, stabilnega in strateškega« lastnika Mercatorja. Dnevnik še piše, da se bo gospodarski minister sešel s Hermanom Grefom, predsednikom uprave Sberbank, ki je pomemben upnik Agrokorja oziroma Fortenove.

Preberite še:

Komentarji: