LTH še mesec dni za nakup Litostroj jekla

Če ne bo kupca za celoto, bodo prodali po delih - Zaradi regresa ustavili delo
Objavljeno
12. oktober 2018 19.30
Posodobljeno
12. oktober 2018 19.32
Proizvodnja Litostroj jekla.  FOTO: Aleš Černivec/delo
Ljubljana – LTH Casting je po neuradnih informacijah edini ponudnik za nakup celotnega premoženja Litostroj jekla. Za odločitev ima menda na voljo še približno mesec dni časa, če nakupa ne bo, bo ljubljanska družba premoženje prodala po delih, smo izvedeli.

Litostroj jeklo od v skladu z načrtom ponovne prisilne poravnave družbe prodaja že od oktobra lani prodaja skoraj 73.000 kvadratnih metrov svojega nepremičnega premoženja na območju Litostrojske ceste v ljubljanski Šiški in premično premoženje, a odločitve o prodaji še ni. Najresnejši ponudnik za nakup celotnega premoženja je bil že spomladi škofljeloški LTH Casting, ki že ima obrat na tem ljubljanskem območju, a se menda prodaja v zadnjem hipu zataknila in ves ta čas se ni dokončno odločil, ali bo družbo le kupil ali ne.

V LTH Castingu, ki izdeluje ulitke za avtomobilsko industrijo in jo je leta 2009 odkupilo 13 menedžerjev, interesa za Litostroj jeklo ne zanikajo, a so nam že spomladi odgovorili, da izjav v zvezi s tem ne dajejo. Kot je mogoče izvedeti, bi del nepremičnin namenili za širitev svoje dejavnosti, hkrati pa bi ohranili litostrojevo proizvodnjo, ki jo zdaj najemata družbi Tekoma in Litostroj specialna livarna družine Marguč.


Upnike mineva potrpljenje


Čeprav se upniki, med katerimi je s svojimi 9,7 milijona evri največji Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), zavzemajo za prodajo v enem kosu, pa menda tudi njih mineva potrpljenje. In če odločitve ne bo, bo Litostroj premoženje prodal po delih, za kar je prejel več ponudb, smo izvedeli. Ta rešitev je po naših informacijah manj ugodna tudi zato, ker bi terjala dodatna usklajevanja med upniki. Sedanji dogovor s Finančno upravo (Fursom), ki zahteva stečaj družbe, menda velja le za prodajo v celoti in predvideva prednostno poplačilo Fursa v višini 4,5 milijona evrov večinoma neplačanih davkov in prispevkov. Na DUTB zadeve ne komentirajo.

Prebeite tudi: Tako bomo občutili trgovinsko vojno v Sloveniji

Litostroj jeklo za poplačilo vseh obveznosti do upnikov potrebuje okoli 20 milijonov evrov. Direktor Litostroj jekla Miroslav Gnamuš samih postopkov prodaje ni hotel komentirati. Pojasnil pa je, da so že prodali za približno tri milijone evrov manjših delov premoženja, od katerih dva milijona evrov prejel Furs, milijon pa hipotekarni upnik – banka. Letos nameravajo prodati še za pet milijonov evrov premoženja. Fursu, ki se sklicuje na davčno tajnost, informacij o tem ne daje, ljubljanska družba pa mu menda dolguje še 4,7 milijona evrov.


Prihodki od najema


Litostroj jeklo prihodke ustvarja tudi z oddajanjem premoženja in zmogljivosti za vlivanje in finalizacijo ulitkov Tekomi in Litostroj specialni livarni, ki sta prevzela tudi okoli 120 delavcev. Litostroj tako, kot je mogoče sklepati iz podatkov rednega poročila dolžnik, letno z najemninami ustvari okoli 900.000 evrov prihodkov.
Ponudbo za nakup dela litostrojevega premoženja je v delu, ki ga potrebujejo za opravljanje dejavnosti, kot so nam potrdili že pred časom, oddala tudi družina Marguč. Kot je mogoče izvedeti, bi nakup izpeljali do leta 2020, ko se izteče tudi načrt finančnega prestrukturiranja družbe.


Delavci ustavili delo


A kot kaže, tudi njim ne gre vse po načrtih. Izvedeli smo, da so delavci letos menda letos že dvakrat spontano ustavili stroje, ker da niso dobili plač, zato nas je zanimalo, kaj se dogaja v družbi. Direktor Litostroj specialne livarne Miha Hrastnik nam je odgovoril, da so v začetku meseca julija so delavci dopoldanske izmene za nekaj ur zaustavili delo. »Šlo je za izplačilo regresa za letošnje leto, ki ga podjetje do konca meseca junija ni izplačalo. Po pojasnitvi razlogov za zakasnitev in po sklenjenem dogovoru glede izplačila se je delo še isti dan nadaljevalo. Drugih prekinitev ni bilo,« je pojasnil.

Hrastnik je dodal, da ima podjetje trenutno dovolj naročil za uspešno poslovanje, a ima zaradi dejstva, da je bilo ustanovljeno v letu 2017 in s tem ne more predložiti bilance za polno 12-mesečno poslovno leto, težave pri pridobivanju zunanjih virov financiranja. »Zaradi dolgih rokov za izdelavo ulitkov (tudi več kot eno leto) in dejstva, da kupci plačujejo večinoma šele po opravljeni dobavi ulitkov, pa bi bilo zunanje financiranje potrebno, da bi bili prejemki in tekoči izdatki v vsakem trenutku popolnoma usklajeni.«