Mandat za vodenje Petrola Nadi Drobne Popović

Nada Drobne Popović ima 21 dni časa za sestavo nove uprave Petrola.

Objavljeno
22. januar 2020 08.39
Posodobljeno
22. januar 2020 14.49
Nada Drobne Popović FOTO: Blažž Samec/Delo
Ljubljana – Mandat za sestavo Petrolove uprave je po pričakovanjih dobila Nada Drobne Popović, ki naj bi v prihodnje tudi vodila družbo. Tako je na včerajšnji seji, ki je bila sklicana v veliki tajnosti, sklenil nadzorni svet, so sporočili iz družbe.Kot so objavili na Seonetu, so nadzorniki opravili selekcijske razgovore s potencialnimi kandidati za mandatarja in na podlagi tega kot najprimernejšo kandidatko izbrali Nado Drobne Popović, sicer prvo nadzornico družbe, ki že zdaj začasno vodi družbo.

Od mandatarke se pričakuje, da bo v roku 21 dni oblikovala ekipo, ki bo lahko imenovana za petletni mandat kot uprava. Do imenovanja nove sestave uprave bodo družbo še naprej vodile predsednica uprave Nada Drobne Popović, članica uprave Danijela Ribarič Selaković in delavska direktorica Ika Krevzel Panić.
 

Tri kadrovske agencije


Po pojasnilu Petrola je kadrovska komisija nadzornega sveta najela dve kadrovski agenciji, ki sta imeli nalogo vsaka posebej predlagati po pet kandidatov za mandatarja za sestavo nove uprave, ne da bi predhodno z njimi stopili v kakršen koli stik. Tudi vsak član nadzornega sveta je imel možnost predlagati kandidata za mandatarja. Tretja kadrovska agencija je nato opravila potrebne razgovore z vsemi predlaganimi kandidati in po svoji strokovni presoji predlagala kadrovski komisiji štiri kandidate. To je bila menda agencija Profil.

»Kadrovska komisija nadzornega sveta, ki jo vodi član Sergej Goriup, je opravila intervjuje z vsemi predlaganimi kandidati, nato izvedla potrebno evalvacijo ter tudi z upoštevanjem mnenj kadrovske agencije nadzornemu svetu predlagala dva kandidata. Oba kandidata za mandatarja za sestavo uprave sta nadzornemu svetu predstavila sebe, vizijo razvoja in program vodenja družbe Petrol,« so pojasnili. Kdo je bil drugi kandidat, niso razkrili, neuradno pa naj bi bil to Branko Žibret iz AT Kearneya.
 

Širitev uprave?


image
Tomaž Berločnik FOTO: Roman Šipić/Delo

Drobne Popovićeva je vodenje družbe prevzela konec oktobra, potem ko se je nadzorni svet pod njenim vodstvom strinjal s predčasnim prenehanjem mandata dolgoletne uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika.

Uprava Petrola je bila doslej štiričlanska, po statutu pa je lahko največ šestčlanska, pri čemer eno mesto pripada delavskemu direktorju. Neuradno se omenja, da bi lahko bila uprava po novem petčlanska, torej štiri plus ena.

image
Irena Prijović Foto Jure Eržen
Možen konflikt interesov

Generalna direktorica združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović opozarja, da članstvo v nadzornem svetu ne bi smelo biti bližnjica do mesta v upravi. Kot pojasnjuje, zakon omogoča, da člani nadzornega sveta začasno postanejo člani uprave, če je to potrebno za zagotovitev stabilnosti vodenja. »Če pa bi imel član nadzornega sveta ambicije za vodenje družbe, bi to pomenilo, da ga pri odločitvah vodi osebni interes in da ne more več delovati neodvisno. Vsak nadzornik, ki se vidi kot kandidat za upravo, je v konfliktu interesov,« poudarja sogovornica.
Dodaja, da lahko težava nastopi tudi v samem kadrovskem postopku, saj bi lahko bili nadzorniki bolj naklonjeni kandidatu, ki je do nedavnega z njimi sedel v nadzornem svetu: »Treba se je zavedati morebitnega preferiranja.« Pri tem se spet izpostavljaj tudi problem upravljanja talentov in zagotavljanja naslednikov predsednikov uprav v podjetjih.