Mercator korak bliže prenosu na Fortenovo

Evropska komisija je odobrila namero o koncentraciji Skupine Fortenova in Mercatorja.
Fotografija: FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Ljubljana – Fortenova je korak bliže prenosu deleža v Mercatorju iz Agrokorja v svojo last. Evropska komisija je namreč odobrila namero o koncentraciji, v okviru katere bo Skupina Fortenova pridobila obvladovanje družbe Poslovni sistem Mercator, so sporočili iz najboljšega soseda.



Kot so pojasnili, je za ozemlja Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije bila koncentracija priglašena pri pristojnih lokalnih organih za regulacijo tržne konkurence in vsi nacionalni organi, razen Komisije za zaščito konkurence Republike Srbije, so doslej odobrili koncentracijo.
 

Prenos do konca leta


»Veseli nas odločitev evropske komisije, da odobri prenos Mercatorja z Agrokorja na Skupino Fortenova. V kratkem pričakujemo tudi odobritev srbske komisije. To je odprlo pot za prenos Mercatorja do konca tega leta, s čimer bo Skupina Fortenova z letom 2021 lahko začela delovati na trgu kot enotna regionalna skupina, katere poslovanje je v interesu vseh deležnikov – od zaposlenih prek dobaviteljev in delničarjev do celotnega gospodarskega okolja, tako v posameznih državah kot v celotni regiji,« je pri tem izjavil Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Skupine Fortenova. Ta je, kot je znano, naslednica propadlega Agrokorja, na katero je nasedli hrvaški koncern že prenesel večino zdravih družb.

Fabris Peruško FOTO: Roman Šipić/Delo
Fabris Peruško FOTO: Roman Šipić/Delo


Pri prenosu na Fortenovo gre za 70-odstotni delež slovenske trgovske družbe, ki je zdaj v lasti Agrokorja. Za prenos mora Mercator pridobiti tudi soglasje vseh bank upnic, ki jih je okoli 50, med njimi tudi državna SID banka in delno državna NLB. Kako daleč so s pridobivanjem teh soglasij, v Mercatorju ne komentirajo. Znano pa je, da se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavzemal za to, da bi državni upniki dali soglasje šele po tem, ko bi jim uspelo slovenskim dobaviteljem zagotoviti ustrezen položaj pri poslovanju z Mercatorjem.

V SID banki na vprašanja o soglasju za prenos ne odgovarjajo, ker da gre za poslovno skrivnost. Tudi v NLB odnosov s strankami ne razkrivajo. Poročali pa smo že, da 450 milijonov evrov težko posojilo zapade sredi prihodnjega leta in da bi se Mercator za refinanciranje lahko odločil za izdajo obveznic. To bi mu lahko tudi olajšalo prenos z Agrokorja na Fortenovo, če v tem času ne bi uspeli dobiti soglasja sedanjih bank upnic. Prenos na Fortenovo bi moral biti speljan najkasneje do julija prihodnje leto, saj bi po tem obdobju Agrokor lahko šel v stečaj, Mercator pa bi lahko pristal v stečajni masi.
 

Kaj bo z dobavitelji?


Počivalšek je ob robu obiska občine Pivka dejal, da si tudi po prenosu želi enakopraven položaj slovenskih obaviteljev. Kot je bilo razumeti Počivalška, država prenosu, če bo sklenjen sporazum za slovenske dobavitelje, ne bo nasprotovala. »V zadnjem obdobju bolj optimistično gledam na prihodnost Mercatorja v novi, na drugačnih temeljih bazirani družbi,« je pristavil. 

Predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec je za Delo povedal, da je bilo soglasje evropske komisije pričakovano. Pogovori glede položaja dobaviteljev so po njegovih besedah zaradi pandemije zastali, pričakuje pa, da bo sodelovanje v prihodnje šlo bolj v smeri dolgoročnih pogodb kot pa dogovora z dobavitelji. Za zdaj težav ne opažajo.

Peruško je že decembra lani dejal, da poskušata SID banka in gospodarski minister doseči neenakopraven položaj dobaviteljev, tako da bi slovenski imeli boljše pogoje: »Mi kot podjetje delujemo na tržnih temeljih, zato tega sporazuma ne moremo podpisati, saj je v nasprotju z zakoni EU. Zato smo Počivalška in SID banko prijavili evropski komisiji.«
 

Vračilo delnic


Fortenova je prenos Mercatorja načrtovala že lani, a se je najprej zapletalo s pridobivanjem soglasja bank upnic, nato pa je slovenska Agencija za varstvo konkurence Agrokorju konec leta zasegla delnice Mercatorja, da bi s tem zavarovala še neplačano globo zaradi nepriglašene koncentracije v družbi Costella. Vrhovno sodišče je letos poleti zaseg delnic razveljavilo, kar je hrvaški strani odprlo pot za prenos.

Tomislav Čizmić Foto Jure Eržen/Delo
Tomislav Čizmić Foto Jure Eržen/Delo

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je pri tem dejal, da bo močan lastnik Mercatorju omogočal nadaljnjo rast in razvoj ter podprl strateške projekte Mercatorja, vključno s 130-milijonsko naložbo v nov logistični center v Ljubljani. Kot je znano, naj bi ta zrasel v Ljubljanskem BTC, trgovski družbi pa naj bi po grobih ocenah mesečne logistične stroške znižal za milijon evrov. V Mercatorju pojasnjujejo, da so trenutno v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Preberite še:

Komentarji: