Merkur trgovina izboljšala marže

Trgovsko podjetje s tehničnim blagom je podaljšalo najemne pogodbe za 15 trgovskih centrov.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Merkur trgovina, podjetje, ki je nastalo na pogorišču tehničnega trgovca Merkur, je lani zbralo 231 milijonov evrov prihodkov (leto prej 222 milijonov evrov), ustvarili so 13,8 milijona evrov približka denarnega toka (EBITDA), iz poslovanja pa 12,4 milijona evrov, so sporočili iz Merkurja trgovine, kjer pa rezultata pod črto ne razkrivajo. Merkur trgovina je izboljšala marže, hkrati pa so se popolnoma razdolžili, saj je kazalnik finančni dolg/EBITDA negativen.

Marža EBIT je znašala 5,4 odstotka in se je bistveno izboljšala glede na leto 2017 (0,9 odstotne točke). Podobno se je izboljšala tudi marža EBITDA s 5,1 odstotka v letu 2017 na šest odstotkov v letu 2018.


Merkur trgovina najema prodajne površine


»Pomembno poslovno stabilnost si je Merkur zagotovil tudi s podpisovanjem novih dolgoročnih najemnih pogodb za večino oziroma 15 naših trgovskih središč. S podpisovanjem najemnih pogodb smo pričeli v 2018 in zaključili aprila 2019. Tako smo pridobili operativno prožnost, varnost lokacij in nove strateške možnosti,« pojasnjuje generalni direktor Merkurja Blaž Pesjak, potem ko je nadzorni svet potrdil letno poročilo za 2018.

Merkur trgovina je v lasti Mercury Holdings Sarl, trgovine pa najema pri družbi LCN Capital Partners. Ta je sicer ta teden premoženje kupila od HPS Investment Partners, ki je zanje po informacijah novinarjev Siola plačal sto milijonov evrov.

Komentarji: