Milijonska kazen za Porsche

Še tretje podjetje iz koncerna Volkswagen, ki je kaznovano zaradi dizelske goljufije.
Fotografija: Porsche mora plačati kazen 535 miljonov evrov.
FOTO: AFP
Odpri galerijo
Porsche mora plačati kazen 535 miljonov evrov. FOTO: AFP

Tudi nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche, ki je hčerinska družba koncerna Volkswagen, bo moral plačati visoko kazen zaradi afere z izpusti dizelskih avtomobilov. Kot poroča STA, mu je državno tožilstvo v Stuttgartu zaradi malomarnosti pri nadzoru v razvojnem oddelku, ki se ukvarja z izpusti, naložilo kazen 535 milijonov evrov. V Porscheju so izjavili, da se ne bodo pritožili, tako da je kazen izvršljiva.

V primeru Porscheja so bili glede emisij in njihovega uravnavanja problematični šest- in osemvaljni dizelski motorji, ki so jih zanje izdelovali v Audiju. Kot je znano, je Porsche po dizelski aferi že pred nekaj časa v svojih avtomobilih ukinil dizelske motorje, zdaj so njihovi modeli na voljo le z bencinskim ter hibridnim in v bodoče z električnim pogonom.

Današnja kazen je zadnja v nizu izrečenih koncernu Volkswagen zaradi goljufanja pri testih izpustov vozil z dizelskimi motorji. Lani poleti je tožilstvo v Braunschweigu Volkswagnu naložilo plačilo milijarde evrov, jeseni je v Münchnu sledila kazen Audiju v višini 800 milijonov evrov.

Komentarji: