Na cesto postavil najmočnejšo finančnico pri nas

Peter Vrisk: Po naših informacijah je zahteval odstranitev Alenke Žnidaršič Kranjc iz banke, v kateri je solastnica.
Fotografija: Alenka Žnidaršič Kranjc ne želi napovedovati, v katero smer bo zapeljala aktualni spor s solastnikom Deželne banke Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Alenka Žnidaršič Kranjc ne želi napovedovati, v katero smer bo zapeljala aktualni spor s solastnikom Deželne banke Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Potem ko je Petru Vrisku z vstopom v lastništvo Deželne banke Slovenije oziroma odkupom četrtinskega deleža pri sanaciji finančnih težav pomagala Alenka Žnidaršič Kranjc iz Skupine Prva, je med njima zdaj očitno prišlo do nesporazumov. Iskrenje med lastniki banke s tretjo največjo bančno mrežo pri nas je prineslo vrsto kadrovskih menjav v banki. Zastala pa je tudi odločitev o podpisu trimilijonske državne pomoči njeni hčerinski družbi Semenarna Ljubljana.

Spomnimo, Alenka Žnidaršič Kranjc je po nakupu četrtinskega deleža Deželne banke Slovenije (DBS) nameravala sodelovati tudi pri upravljanju banke. Pri regulatorju trga je vložila vlogo za pridobitev licence za upravljanje banke in se v DBS tudi formalno zaposlila kot svetovalka uprave. Zato je na zahtevo Banke Slovenije izstopila iz nekaterih svojih drugih vlog, med drugim tudi iz uprave svoje skupine Prve Group, zavarovalniškega holdinga, v katerem je solastnica. Njena skupina deluje tudi zunaj Slovenije, na območju nekdanje Jugoslavije in upravlja skoraj milijardo evrov premoženja, Žnidaršič Kranjčeva pa velja za eno najbolj vplivnih finančnic pri nas.


 

Odneslo vrh banke in hčerinske družbe


Po tem, ko se je Peter Vrisk, ki je med drugim tudi predsednik nadzornega sveta DBS, nenapovedano odločil za prevetritev vrha banke in je morala na presenečenje bančne javnosti oditi dolgoletna predsednica uprave Sonja Anadolli, je nato čez noč zamenjal tudi Svaruna Udoviča, direktorja Semenarne Ljubljana. Družba je sicer v 100-odstotni lasti DBS, Udovič je bil na to funkcijo imenovan junija letos in ga je zamenjava prav tako doletela povsem nepričakovano.

Alenko Žnidaršič Kranjc pa so na Vriskovo zahtevo obvestili, da je v DBS ne potrebujejo več. »Peter Vrisk čisti svoje kadre, ki so očitno začeli razmišljati s svojo glavo. Nastavlja nove, da bi ohranil svoj položaj, kljub povečanemu tveganju za banko. Ob tem se sprašujem, kaj sem v banki videla oziroma odkrila jaz in kaj drugi, ki so bili zamenjani, da se je tako ustrašil, da smo bili v roku 48 ur vsi poslani domov. Pri tem pa je kot manjšinski lastnik banke tvegal spor z največjim posamičnim lastnikom, to je skupino Prva Group,« je kratka Alenka Žnidaršič Kranjc. Svojih prihodnjih potez ne želi napovedovati.

Molči tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, v njegovih rokah je tudi Kapitalska zadruga ter nadzorni svet DBS in Semenarne Ljubljana. Izjav ne daje niti novi direktor Semenarne Gregor Kopriva, ki ima pred seboj zahtevna pogajanja z dobavitelji te močno zadolžene družbe.


 

V zraku tudi pomoč države


Semenarni je konec junija Evropska komisija sicer odobrila tri milijone evrov državne pomoči. O njeni dodelitvi so na gospodarskem ministrstvu že odločili, manjka le še podpis ministra Zdravka Počivalška. »Glede dodelitve pomoči je bila odločitev že sprejeta, a ta temelji zgolj na finančnih oziroma poslovnih podatkih. Minister pa se je odločil še za dodatno srečanje z vodstvom družbe, saj želi preveriti, kakšna je njihova strategija za naprej in kakšna je politika poslovanja novega vodstva. Z njim se bo sestal v najkrajšem možnem času,« napovedujejo na gospodarskem ministrstvu.
 

Interesenti za Semenarno


Semenarna Ljubljana je največji ponudnik semen v Sloveniji in regiji in naj bi bila zelo pomembna za ohranitev slovenskih semen, avtohtonih in tradicionalnih sort, ki bi se sicer izgubile, če jih ne bi ohranjali in vzdrževali. Če državno pomoč dobi, bo šla ta za poplačilo posojil, ki jih je dobila od svojega lastnika, to je Deželne banke Slovenije. Ta je sicer nedavno po naših informacijah prevrednotila oziroma odpisala svojo naložbo v Semenarno, ki jo je pred tem prenapihnjeno vrednotila na 5,5 milijona evrov. Po grobi oceni je prezadolžena Semenarna vredna realno le okoli milijon evrov. Če Semenarna dobi državno pomoč, bo Deležna Banka Slovenije skladno z upniškim dogovorom poplačana, ostaja pa terjatev DUTB v višini 8,7 milijona evrov. Ta bi se jo lahko odločila prodati kateremu od interesentov, ki so se že pojavili; s tem pa bi bila odprta pot spremembi lastništva Semenarne.

Komentarji: