Nadzorniki Telekoma Slovenije so imenovali novega predsednika uprave

Po pričakovanjih je to postal Matjaž Merkan, nekdanji direktor Swatycometa.
Fotografija: Novi predsednik uprave Telekoma je postal Matjaž Merkan, Ljubljana 27. avgust 2019 Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Novi predsednik uprave Telekoma je postal Matjaž Merkan, Ljubljana 27. avgust 2019 Foto Matej Družnik

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je imenoval novega predsednika uprave, po pričakovanjih je to postal Matjaž Merkan. Štiriletni mandat začne s 16. septembrom. 

»Telekom Slovenije je odlično podjetje, tržni vodja, ki prinaša novosti in trende v Slovenijo in širše. Prepričan sem, da bo vodilni položaj tudi zadržal in se širil na nova področja,« je po imenovanju v izjavi novinarjem dejal Matjaž Merkan. Po njegovih besedah bo Telekom še bolj digitaliziran in agilen, več o prihodnjih korakih pa da bo povedal po začetku mandata.

Lidija Glavina, za zdaj še prva nadzornica Telekoma, ki pa se po petkovi skupščini od tega položaja poslavlja, je povedala, da je kadrovska komisija med potencialnimi kandidati tri uvrstila v ožji nabor in nato nadzornikom predlagala Merkana.
 

Kdo je Matjaž Merkan?


Matjaž Merkan, inženir fizike, je letos marca po šestih letih vodenja na lastno pobudo zapustil direktorsko mesto mariborsko-zreške družbe Weiler Abrasives. Proizvajalec brusov in rezalnih plošč, ki je v lasti ameriškega podjetja Weiler, se je pred tem imenoval Swatycomet ter je lani ustvaril dobrih 81 milijonov evrov prihodkov od prodaje, od tega veliko večino na tujih trgih, in zaposluje več kot 800 ljudi. Združenje Manager je Merkana leta 2015 imenovalo za managerja leta, kar so obrazložili z izboljšanjem donosnosti družbe, znižanjem zadolženosti, višjo dodano vrednostjo na zaposlenega, vlaganjem v ljudi in inovacije


Kaj bodo njegove naloge?


Prihodki Telekoma Slovenije usihajo, z upadom dobičkonosnosti mobilne telefonije in zatonom fiksne telefonije pa tudi dobiček. Telekom Slovenije ima največji tržni delež v Sloveniji na področju mobilnih komunikacij in je tudi največji ponudnik fiksnih priključkov. A obe področji bosta zahtevali ogromna investicijska vlaganja. Prihodnje leto bo država z javnim razpisom dodelila koncesije za 5G, kar bo prav tako zahtevalo ogromna vlaganja. Med nalogami vodstva bo tudi sanacija medijskega stebra, ki izdaja Planet TV in spletni portal Siol, ter je finančno povsem odvisen od podpore Telekoma. K medijski zgodbi sodi tudi razrešitev spora z grško Antenno TV, s katero je Telekom razvijal televizijsko hišo, zdaj pa se Grki umikajo. Novo vodstvo bo moralo do konca izpeljati tudi umik iz Balkana; julija so začeli postopek prodaje kosovske telekomunikacijske družbe Ipko. Več o tem, kaj čaka novega predsednika uprave, smo analizirali na tej povezavi.


Kadrovanje še ni končano


Nadzorni svet, ki je imenoval novega predsednika uprave, je sicer tik pred prevetritvijo. V petek bo namreč skupščina največjega slovenskega operaterja, ki bo imenovala dva nova nadzornika, glasovala o podelitvi razrešnice vodstvu in o razdelitvi dividend.

Komentarji: