Nasmeh, novo plačilno sredstvo

Kitajska: tehnologija prepoznavanja obraza omogoča enostavno plačevanje, a hkrati prinaša tveganja, povezana z zasebnostjo.
Fotografija: Alipay omogoča plačevanje z prepoznavo obraza že v sto mestih.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Alipay omogoča plačevanje z prepoznavo obraza že v sto mestih. FOTO: Reuters

Kitajski potrošniki vse pogosteje nakupujejo brez denarnic, gotovine, kartic, pametnih telefonov. V državi se namreč hitro širi tehnologija prepoznavanja obraza, imenovana sistem »plačevanja z nasmehom«.

Infrastruktura mobilnega plačevanja na Kitajskem je ena najnaprednejših na svetu, novi sistemi, ki temeljijo zgolj na prepoznavanju obraza, pa bi med »staromodne« metode lahko izrinili celo plačevanje s pametnimi telefoni prek QR-kod. Vse bolj se uveljavlja način, ko se potrošnik z obrazom obrne proti POS-napravam, opremljenim s kamerami, ki podobe povežejo z digitalnim plačilnim sistemom ali bančnim računom. Za tovrstno plačilo, ki je izvedeno zelo hitro, ni potreben niti pametni telefon.

Gre za programsko opremo, ki je že v široki uporabi – tudi za nadzor nad državljani. Z njo lovijo neprevidne pešce in kriminalce. Kritiki opozarjajo, da gre za tehnologijo, ki prinaša velika tveganja, da bi država na ta način zbrane podatke uporabila za svoje namene, denimo za spremljanje političnih nasprotnikov, etnično profiliranje in podobno.

Vodilno podjetje s to tehnologijo je Alipay, ki spada pod spletnega trgovskega velikana Alibaba. Ta ima svoje naprave za plačevanje prek tehnologije obrazne prepoznavnosti že v sto kitajskih mestih.
 

Komentarji: