Nemčija je trg za orodjarje in livarje

Moulding Expo: s skupnim nastopom se je predstavilo sedem podjetij, ki iščejo nove kupce.
Fotografija: Orodjarji so se predstavili potencialnim kupcem. Foto Spirit
Odpri galerijo
Orodjarji so se predstavili potencialnim kupcem. Foto Spirit

Sedem slovenskih podjetij se je prejšnji teden predstavilo na sejmu Moulding Expo v nemškem Stuttgartu. Prireditev je vodilni evropski sejem s področja orodjarstva in livarstva, podjetja pa na njem iščejo predvsem nove poslovne partnerje.

»Za udeležbo na tem sejmu smo se odločili, ker želimo razširiti svoj krog kupcev na nemškem trgu, ki je za nas velik potencial. Na sejmu smo se predstavili kot dobavitelji orodij za izdelavo različnih izdelkov iz aluminija, železa, bakra in medenine za potrebe elektro- in avtomobilske industrije. Letos smo se ga udeležili prvič, z izkupičkom kontaktov smo zelo zadovoljni, tudi obeti za nove posle so kar veliki,« je povedala Anita Kralj iz podjetja Orkoplast.

Skupinsko predstavitev je pripravila agencija Spirit Slovenija, udeležila pa so se je podjetja DAG Koper, Grelci Maras, Kolektor orodjarna, Orkoplast Sofimax, Tehmetal in razvojni center orodjarstva Tecos. Svoje izdelke in storitve so predstavljali na skupnem razstavnem prostoru, velikem 70 m2 in pod promocijsko kampanjo Green. Creative. Smart.

Spirit je v sodelovanju z generalnim konzulatom v Münchnu pripravil tudi Slovenski dan, ki se ga je udeležilo okoli 60 obiskovalcev. Predstavili so jim orodjarstva v Sloveniji ter možnosti za povezovanje z nemško orodjarsko industrijo. Orodjarstvo je v Sloveniji zelo dobro razvito, podjetja iz te panoge pa so pomemben igralec v svetovnem orodjarskem prostoru. Slovenski orodjarji so kakovosten in zanesljiv partner, kar se kaže tudi s tem, da sodelujejo s pomembnimi svetovnimi koncerni, predvsem z avtomobilsko industrijo, ter veliko vlagajo v znanje.
»Bistvena prednost takih nastopov je večji in opaznejši prostor, nižji stroški na razstavljavca in bolj preprosta priprava na sam sejem. Nemški trg, na katerem smo že več let, vidimo kot priložnost za iskanje dodatnih, novih kupcev, saj ima veliko kupno moč. Na sejmu smo predstavljali naše izdelke: električne grelce za orodja in stroje ter toplokanalne temperaturne regulatorje,« je povedal Bojan Maras iz podjetja Grelci Maras.
Na sejmu Moulding Expo se je predstavilo 705 razstavljavcev iz 31 držav, obiskalo pa ga je več kot 13.000 obiskovalcev. Foto Spirit
Na sejmu Moulding Expo se je predstavilo 705 razstavljavcev iz 31 držav, obiskalo pa ga je več kot 13.000 obiskovalcev. Foto Spirit

Sejem Moulding Expo, ki je organiziran vsako drugo leto, je namenjen predstavitvi izdelkov in tehnologij s področja orodjarstva in modeliranja, izdelave prototipov, hitrega oblikovanja prototipov in vzorcev, orodij za litja, orodij za oblikovanje kovin, CAD/CAM tehnologij in orodij, procesiranja, simuliranja ter sorodnih vsebin. Leta 2019 se je na sejmu predstavilo 705 razstavljavcev iz 31 držav, obiskalo pa ga je več kot 13.000 obiskovalcev. Podobno kot letos so se ga slovenski orodjarji in livarji prvič udeležili leta 2017.

Komentarji: