Nemčija očitno res drsi v recesijo, Ifo znižal napoved rasti

Vodilni nemški gospodarski inštitut pričakuje krčenje BDP tudi v tretjem četrtletju, za letos napoveduje 0,5-odstotno rast, poslabšani tudi obeti za 2021.
Fotografija: Nemške gospodarske napovedi se še naprej slabšajo, tudi za prihodnje leto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nemške gospodarske napovedi se še naprej slabšajo, tudi za prihodnje leto. FOTO: Reuters

Ljubljana – Vodilni nemški ekonomski inštitut, münchenski Ifo, je znižal letošnjo napoved gospodarske rasti v Nemčiji z 0,6 na 0,5 odstotka. »Nemško gospodarstvo tvega padec v recesijo, šibkosti v industriji pa se postopoma prenašajo tudi v storitvene sektorje gospodarstva, kot je logistika,« ugotavljajo analitiki in poudarjajo, da napoved spremljajo velike negotovosti v zunanjem okolju, osnovni scenarij pa tudi ne predvideva trdega brexita in stopnjevanja ameriške trgovinske vojne.

Nemško gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za 0,1 odstotka, Ifo pa pričakuje, da se bo enak, 0,1-odstotni upad BDP zgodil tudi v tretjem četrtletju. »Tehnično gledano bi to bila recesija,« je povedal vodilni ekonomist Timo Wollmershauser. Na Ifu pričakujejo, da bodo k celoletni 0,5-odstotni gospodarski rasti v 2019 prispevali predvsem dosežki v prvem in zadnjem letošnjem četrtletju, ko spet napovedujejo rahlo gospodarsko izboljšanje.

V Ifu so zdaj znižali tudi napoved nemške gospodarske rasti v 2021, in sicer z 1,7 na 1,2 odstotka, upoštevajoč večje število delovnih dni v letošnjem letu pa bi utegnila biti sezonsko prilagojena rast v 2021 le 0,8-odstotna.

 

Komentarji: