Nemčija rešuje svoje velike banke

Pogovori o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank.
Fotografija: Kritiki opozarjajo, da iz dveh majavih bank ne bo nujno nastala ena trdna. FOTO: Frank Rumpenhorst/AFP
Odpri galerijo
Kritiki opozarjajo, da iz dveh majavih bank ne bo nujno nastala ena trdna. FOTO: Frank Rumpenhorst/AFP

Berlin – Po tednih govoric pri Deutsche Bank in Commerzbank potrjujejo začetek uradnih pogovorov o združitvi. Vsaj eno mednarodno relevantno domačo banko si že nekaj časa želi socialdemokratski finančni minister Olaf Scholz in tudi njegov krščanskodemokratski gospodarski kolega Peter Altmaier v predlogu nove industrijske strategije zahteva »velike in močne« bančne akterje na isti ravni z ameriškimi in kitajskimi.

Kritiki pa so že doslej izražali bojazen, da iz dveh majavih ne bo nujno nastala ena trdna. Deutsche Bank se sooča z na prvi pogled neskončno parado izgubaških poslov in tožb, Commerzbank ima še od reševanja med zadnjo finančno krizo petnajstodstotni državni delež.  Ob takšnih političnih pritiskih pa bi predsednika uprav obeh bank Christian Sewing in Martin Zielke morala dobro utemeljiti morebitno mnenje, da združitev – ali  morda prevzem Commerzbank s strani večje Deutsche Bank – ni pametna.

Sedež Deutsche Bank v Frankfurtu. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters
Sedež Deutsche Bank v Frankfurtu. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters


Če se bosta odločila za združitev, pa bosta morala najti dobre razloge za morebitna odpuščanja ob združevanju sinergij, saj si nemška politika, ko govori o nacionalnih šampionih, ne predstavlja novih vrst pred zavodi za posredovanje dela. Nekateri analitiki se bojijo tudi sistemskih nevarnosti tako velike banke v primeru nove finančne krize.

Preberite še:

Komentarji: