Nemčija se je izognila recesiji

Dobre novice iz največjega evropskega gospodarstva.
Fotografija: Angela Merkel si lahko oddahne, ni pa čas za odpiranje šampanjcev.  FOTO: Reuters
 
Odpri galerijo
Angela Merkel si lahko oddahne, ni pa čas za odpiranje šampanjcev.  FOTO: Reuters  

Nemški BDP se je v tretjem četrtletju glede na drugo povečal za 0,1 odstotka, so sporočili iz Destatisa, nemškega statističnega urada. Po prvih ocenah zlasti na račun domače porabe. Se je pa nemški BDP v drugem četrtletju skrčil za 0,2 odstotka, in ne le za 0,1 odstotka, kot ocenjeno pred tem, so danes objavili nemški statistiki. Da se nemška klima ohlaja, smo že pisali: Svetovna gospodarska klima se ohlaja, pričakovanja čedalje slabša
 

Kaj Nemčiji napovedujejo modreci



 
Ekonomski modreci, ki redno pripravljajo gospodarske napovedi in vladi predlagajo ukrepe, napovedujejo, da bo nemško gospodarstvo letos imelo 0,5-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 0,9-odstotno. Recesije ne pričakujejo, a rast bo skromna zaradi že znanih razlogov: brexita, trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, težav avtomobilske industrije.

Gospodarski napovedovalci ugotavljajo, da nemško gospodarstvo počasi okreva, da recesije letos ne bo in da zato ni potrebno, da bi vlada sprejela poseben konjunkturni paket za spodbujanje rasti. Opozarjajo pa, da se vlada ne bi smela držati pozitivne ničle za vsako ceno. Izravnan proračun je po njihovi oceni v časih šibke gospodarske rasti napačna politika. Prihodnje leto bo rast, če ne bi upoštevali večjega števila delovnih dni, le 0,5-odstotna, še opozarjajo.

Preberite še:

Komentarji: