Nemški BDP se je v drugem četrtletju skrčil za 0,1 odstotka

Analitiki ne pričakujejo globoke krize, ni pa izključena tehnična recesija.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju skrčil za 0,1 odstotka, je sporočil nemški državni statistični urad. V prvem četrtletju je sicer zrasel za 0,4 odstotka. Analitiki ne pričakujejo globoke krize, ponovni padec BDP v tretjem četrtletju ni izključen, kar bi pomenilo, da je Nemčija tehnično zdrsnila v recesijo.



Razpoloženje v nemškem gospodarstvu, predvsem v avtomobilski industriji, je že dlje časa slabo. Skromnejše povpraševanje iz tujine, tudi zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, brexita in drugih geopolitičnih trenj, ter prestrukturiranje v smeri električnih vozil skrbijo za slabše rezultate v tej najpomembnejši nemški industrijski panogi. Slabe novice pa že nekaj mesecev prihajajo tudi iz strojegradnje, kjer naročila močno upadajo.

Globlji padec BDP so preprečile višja domača zasebna potrošnja, višja državna potrošnja pa tudi višje investicije kot v prvem četrtletju. Nasprotno so se v drugem četrtletju skrčile investicije v gradbeništvo, kjer so doslej strmo rasle, pojasnjujejo na statističnem uradu. Najbolj negativno je na BDP vplival nižji izvoz.

Več iz te teme:

Komentarji: