Nemško ustavno sodišče: Nadzor ECB nad bankami v območju z evrom skladen z nemško ustavo

ECB trenutno nadzira 114 pomembnih finančnih institucij, od tega jih je 19 v Nemčiji.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Nemško ustavno sodišče je danes odločilo, da je ureditev, po kateri Evropska centralna banka (ECB) nadzira največje banke v območju z evrom, skladna z nemško ustavo. S tem je znova zavrnilo pomisleke v državi, češ da ima ECB preveliko moč.

Nemško ustavno sodišče je presojalo o ustavnosti enotnega nadzornega mehanizma (SSM) in ločenega enotnega mehanizma za reševanje bank (SRM) ter ugotovilo, da nobeden od njiju ne krši nemške ustave, saj ne presegata pooblastil EU, poročajo tuje tiskovne agencije.



SSM je del prvega stebra bančne unije, ki se nanaša na enotni nadzor. Osrednjo vlogo pri tem mehanizmu ima prav ECB, ki je med drugim pristojna za izdajo in odvzem bančnih licenc. SRM medtem spada v drugi steber bančne unije, ki narekuje enotno reševanje bančnih problemov. Sestavljen je iz enotnega organa in enotnega sklada, opredeljen pa v okviru evropske zakonodaje oziroma z medvladnim sporazumom držav članic EU.
 

Ustavno sodišče je opravilo analizo


Kot je ob razglasitvi sodbe dejal predsednik nemškega ustavnega sodišča Andreas Vosskuhle, so opravili obsežen pregled in ugotovili, da nadzora nad finančnimi institucijami v območju z evrom ne opravlja le ECB, prav to pa je bilo ključno za njihovo odločitev.

ECB velike banke in bančne skupine nadzira že od leta 2014, nadzor pa je v roke dobila kot odgovor na izbruh finančne krize v letih 2007 in 2008.

Tožniki, in sicer akademiki, med katerimi je tudi nemški profesor prava Markus Kerber, so trdili, da prenos pooblastil za nadzor bank na ECB ni bil skladen s pogodbami EU. V tej luči po njihovem mnenju ni pravne podlage, po kateri bi morala Nemčija privoliti v tako veliko odgovornost ECB. Za državo namreč to po njihovem mnenju pomeni velika tveganja, saj nima nobene besede pri tem, kaj se dogaja v Frankfurtu.

ECB trenutno nadzira 114 pomembnih finančnih institucij, 19 od njih je lociranih v Nemčiji. Te banke imajo v rokah skoraj 82 odstotkov vsega bančnega premoženja v območju z evrom.

Danes zavrnjena tožba je sicer le ena v vrsti neuspelih tožb, s katerimi so tožniki poskušali omejiti moč ECB. Med drugim je v vodo padla tudi tožba glede programa ECB za odkupovanje državnih obveznic, ker naj to ne bi bilo skladno z mandatom osrednje denarne ustanove v območju z evrom in naj bi tej omogočalo neupravičeno poseganje v pristojnosti držav članic.

Preberite še:

Komentarji: