Nepremičnine lani dražje za skoraj petino

Število prodaj novih stanovanjskih nepremičnin je bilo že drugo leto zapored zelo nizko.
Fotografija: Skupno število vseh transakcij stanovanjskih nepremičnin v letu 2018, izvedenih v Sloveniji, je bilo 9421, kar je za približno 14 odstotkov manj kot v letu prej, ko je bilo najvišje doslej. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Skupno število vseh transakcij stanovanjskih nepremičnin v letu 2018, izvedenih v Sloveniji, je bilo 9421, kar je za približno 14 odstotkov manj kot v letu prej, ko je bilo najvišje doslej. FOTO: Matej Družnik/Delo

Cene nepremičnin so se lani zvišale za 18,2 odstotka, število prodaj novih stanovanjskih nepremičnin pa je bilo že drugo leto zapored zelo nizko.

V letu 2018 so k dvigu cen stanovanjskih nepremičnin največ prispevale rabljene nepremičnine, ki so se podražile za 19,8 odstotka.

V zadnjem četrtletju lanskega leta so se glede na isto četrtletje leto prej najizraziteje zvišale cene rabljenih družinskih hiš (za 38,6 odstotka). Sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 12,6 odstotka), rabljenih stanovanj v Ljubljani (za osem odstotkov), novih družinskih hiš (za 5,2 odstotka) in novih stanovanj (za 3,3 odstotka).

Cene novih stanovanj precej nihajo. Kljub četrtletnim nihanjem je naraščanje cen novih stanovanj v zadnjih treh letih jasno vidno. V četrtem četrtletju 2018 so bila povprečno za 23,9 odstotka dražja kot v letu 2015, je objavil statistični urad.
 

Manj transakcij


Skupno število vseh transakcij stanovanjskih nepremičnin v letu 2018, izvedenih v Sloveniji, je bilo 9421, kar je za okrog 14 odstotkov manj kot v letu prej, ko je bilo najvišje doslej.

Novih stanovanj je bilo v zadnjem lanskem četrtletju prodanih rekordno malo, in sicer 38. V tem obdobju je bilo prodanih 24 novih družinskih hiš.
 

Komentarji: