New York noče Amazona: meščani so se uprli

Večina meščanov je sicer prihod ene največjih svetovnih korporacij podprla, a uprli so se tisti, ki živijo v neposredni okolici predvidene lokacije.

Objavljeno
14. februar 2019 18.49
Posodobljeno
14. februar 2019 18.56
Podjetje se je odločilo, da novega sedeža v New Yorku ne bo gradilo. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
STA
STA
Ameriški tehnološki velikan Amazon se je odločil, da enega od svojih dveh novih sedežev ne bo zgradil v New Yorku, kjer so mu oblasti ponudile izjemne davčne olajšave in druge ugodnosti. Večina meščanov je sicer prihod ene največjih svetovnih korporacij podprla, a uprli so se tisti, ki živijo v neposredni okolici predvidene lokacije.

Upor se je začel istočasno s praznovanjem newyorškega župana Billa de Blasia in guvernerja države New York Andrewa Cuoma, ki sta slavila zmago nad številnimi drugimi mesti, ki so se potegovala za enega od dveh dodatnih sedežev Amazona poleg tistega v Seattlu v državi Washington. Korporacija je izbrala sever zvezne države Virginije, kjer ga komaj čakajo, in predel Queensa Long Island City ob Vzhodni reki s pogledom na osrednji del Manhattna.

Amazon je zagotovil, da bo v Virginijo in New York prinesel po 25.000 dobro plačanih delovnih mest, kar so prebivalci Long Island Cityja videli kot katastrofo z vidika infrastrukture, ki je na nizki ravni po vsem mestu, kar še posebej velja za podzemno železnico, in z vidika stroškov bivanja. Dobro plačani novi prebivalci bi namreč, kot je primer po številnih mestih v ZDA, zelo hitro izrinili iz okolice staroselce, ki si novih visokih najemnin več ne bi mogli privoščiti. To velja tako za stanovanja kot za male podjetnike.

image
Večina meščanov je sicer prihod ene največjih svetovnih korporacij podprla, a uprli so se tisti, ki živijo v neposredni okolici predvidene lokacije. FOTO: Reuters


Lokalni politični predstavniki so se postavili na stran svojih volivcev in podpirali aktivizem z demonstracijami, zborovanji in zbiranjem podpisov pod peticijo, da Amazona v svoji okolici nočejo. Podjetje je opazilo, kaj se dogaja in se odločilo, da novega sedeža v New Yorku ne bo gradilo.

Mesto New York ima le 4,3-odstotno stopnjo brezposelnosti, zato zagotovila o novih delovnih mestih prebivalcev Long island Cityja niso navdušila. Spraševali so se, zakaj Amazon ne gre nekam, kjer delovna mesta resnično potrebujejo.

»Čeprav ankete kažejo, da 70 odstotkov meščanov podpira naše investicije in načrte, pa so številni državni in lokalni politiki dali jasno vedeti, da so proti naši prisotnosti in ne bodo sodelovali pri gradnji takšnih odnosov, ki so potrebni za napredovanje projekta v Long island Cityju,« je sporočil Amazon in dodal, da načrt za odprtje sedeža na severu Virginije oziroma v predmestju prestolnice Washington teče naprej.

New York je znan kot »težko« mesto prebivalcev, ki so nemudoma pripravljeni na prepir, kar med drugim dokazuje dolga doba, ki je bila potrebna za obnovo v terorističnih napadih 11. septembra 2001 uničenega Svetovnega trgovinskega centra, čeprav je bilo denarja na pretek. Za Amazon, ki prihaja iz hitro rastočega in po značaju meščanov bolj umirjenega Seattla, je bila opozicija sedežu izjemno presenečenje.

image
Mesto New York ima le 4,3-odstotno stopnjo brezposelnosti. FOTO: Mike Segar/Reuters


Newyorški demokratski guverner Cuomo, ki se mora vsak dan soočati s poplavo kritik o katastrofalnem stanju podzemne železnice, je sedaj še bolj nesrečen. Amazon je skupaj z demokratskim županom de Blasiom vabil s kar tri milijarde dolarjev vrednimi ugodnostmi.

»Razočarani smo, da smo morali sprejeti to odločitev. Radi imamo New York, njegovo neprimerljivo dinamiko, ljudi in kulturo in še posebej skupnost Long Island Cityja, kjer smo spoznali veliko optimističnih voditeljev skupnosti s pogledom v prihodnost, lastnikov majhnih podjetij in stanovalcev. Trenutno imamo v Brooklynu, na Manhattnu in Staaten islandu 5000 zaposlenih in te ekipe mislimo povečevati,« je sporočil Amazon in izrazil globoko hvaležnost Cuomu in de Blasiu

Po sprejetju zavrnitve New Yorka je Amazon na valentinovo še sporočil, da za zdaj lokacije za sedež, ki bo nadomestil Long Island City, ne bodo iskali. Gredo naprej z načrtom za predmestje Washingtona in nov objekt v Nashvillu v Tennesseeju. Amazon je začel iskati lokacijo za dodaten sedež leta 2017 in prejel kar 238 ponudb iz vseh delov ZDA. Nato se je odločil, da bo zaradi tega odprl kar dva dodatna sedeža. Po izpadu New Yorka je med zavrnjenimi naraslo upanje, da jim bo morda uspelo dobiti to, česar Long island City noče.