Nick Clegg

Profil: Politični veteran se bo ukvarjal tudi s tem, kako zloščiti javno podobo Facebooka.
Fotografija: Iz politike v PR.  FOTO AP
Odpri galerijo
Iz politike v PR.  FOTO AP

Britanski politik, ki je bil med drugim več let namestnik britanskega premiera, bo zdaj v podjetju Facebook vodil skupino, ki skrbi za odnose z javnostjo, in Facebooku pomagal izboljšati ugled.

Nick Clegg je svojo politično kariero začel kot poslanec v evropskem parlamentu, nato je bil kot član britanske Liberalnodemokratske stranke izvoljen v britanski parlament, kmalu zatem je postal tudi predsednik liberalnih demokratov. Med letoma 2010 in 2015 je bil namestnik tedanjega britanskega premiera Davida Camerona, na parlamentarnih volitvah leta 2015 pa so liberalni demokrati doživeli najhujši poraz vse od svoje ustanovitve, zato je Clegg izgubil svoj položaj. Clegg je v britanskem parlamentu ostal do lanskega leta, ko je na novih parlamentarnih volitvah izgubil še svoj poslanski sedež.


Pravi kreator nove podobe


Svojo poklicno pot bo po političnem neuspehu očitno nadaljeval v poslovnem svetu, saj se je prejšnji teden pridružil ameriškemu podjetju Facebook, v katerem bo vodil skupino za globalne zadeve in sporazumevanje, torej bo opravljal naloge Facebookovega predstavnika za odnose z javnostjo. Vodja Facebooka Mark Zuckerberg se je letos poleti začel pogovarjati s Cleggom o morebitni zaposlitvi, ker se mu je človek s takšnimi izkušnjami, kot jih ima Clegg, zdel prava oseba, ki bo znala graditi novo podobo Facebooka po vseh težavah, ki jih je imelo podjetje v zadnjih letih.

Facebook se je moral namreč spoprijemati z resnimi obtožbami o tem, da je kršil zaupnost podatkov uporabnikov družabnega omrežja Facebook in omogočal širitev lažnih novic. Zuckerberg se je letos spomladi zaradi Facebookovih napak zagovarjal tudi v evropskem parlamentu, podjetje pa se je medtem že opravičilo za svoje ravnanje in napovedalo, da bo spremenilo svoj način delovanja, predvsem z uporabo nove tehnologije, ki bo menda izboljšala varovanje zaupnih podatkov uporabnikov, pa tudi z novimi ljudmi na najvišjih položajih, ki se bodo znali uspešneje spoprijemati z novimi izzivi.


Iz drugega zornega kota


V vodstvu podjetja so ob imenovanju Clegga na visok položaj v Facebooku povedali, da se zavedajo, da se Facebook spoprijema z resnimi izzivi, in poudarili, da bodo Facebooku zelo koristili ljudje, kot je Clegg, ki bodo znali pogledati na težave iz novih zornih kotov in pomagali spremeniti delovanje podjetja. Enainpetdesetletni Clegg je svoj novi položaj zasedel prejšnji ponedeljek, prihodnje leto se bo v ZDA preselila še njegova družina.

Več iz te teme:

Komentarji: