NKBM lahko prevzame Abanko

Po AVK je Novi KBM zeleno luč za nakup Abanke prižgal še bančni regulator.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Ovir, da Nova KBM prevzame Abanko, ni več. Banka Slovenije in Evropska centralna banka sta ji prižgali zeleno luč za pridobitev več kot polovičnega deleža v doslej državni banki, je razvidno iz spletne strani centralne banke.

Mariborska banka, ki je v lasti ameriškega sklada Apollo, je že jeseni dobila soglasje Agencije za varstvo konkurence za priglašeno koncentracijo.



To tudi pomeni, da lahko Slovenski državni holding (SDH) sklene transakcijo privatizacije Abanke. NKBM bo državi za 100-odstotni delež Abanki odštel 444 milijonov evrov kupnine. Po naših neuradnih informacijah naj bi bil posel sklenjen v sredo. »ECB soglasje je le eden od mejnikov v postopku nakupa Abanke. Do zaključka nakupa posla ne moremo komentirati,« pravijo v NKBM.
 

Selitev v Ljubljano?


Kot smo poročali, se po naših informacijah v Mariboru že pripravljajo na pravno združitev obeh bank, ki naj bi jo poskušali izpeljati do konca leta. V zvezi s tem se že nekaj časa omenja tudi selitev sedeža skupne banke v Ljubljano. V NKBM pravijo, da nobena odločitev o selitvi ni sprejeta.

Abanka in NKBM imata skupaj okoli 2300 zaposlenih zato, se pojavljajo ugibanja o tem, koliko ljudi naj bi bilo preveč, zlasti v službah, ki se bodo podvajale. Neuradno se govori o nekaj sto zaposlenih. Banki imata skupaj tudi okoli 100 poslovalnic po državi, ki pa se pretirano ne prekrivajo: NKBM ima namreč več poslovalnic na štajerskem koncu, Abanka v osrednji Sloveniji.
 

Več iz te teme:

Komentarji: