NLB, 37 ferrarijev, Elton John in tri ločitve

Največji kupec NLB kupuje delnice, ki se prodajajo z diskontom.
Objavljeno
09. november 2018 14.09
Posodobljeno
09. november 2018 15.37
Največji kupec delnic NLB je ameriško upravljalsko podjetje. Foto: Jure Eržen
Nejc Gole
Nejc Gole
Za državo Slovenijo je največji lastnik NLB družba Brandes Investment Partners, ki je pridobila 7,6 odstotka delnic največje slovenske banke.

Brandes Investment Partners je ameriško investicijsko-svetovalno podjetje, ki upravlja za 27,8 milijard dolarjev sredstev za institucionalne in zasebne stranke po svetu. Pred finančno krizo je družba upravljala za več kot 100 milijard dolarjev sredstev, med drugim je bila tretja največja lastnica proizvajalca avtomobilov General Motors. Upravljalska družba se pri vlaganju naslanja na strategijo kupovanja podvretnotenih delnic, ki jo je osnoval finančni guru Benjamin Graham. »Ta pristop želi identificirati in vlagati v podjetja, ki se prodajajo z diskontom na ocenjeno ali resnično vrednost,« imajo zapisano na njihovi spletni strani.

Družbo, ki ima sedež v San Diegu, evropsko izpostavo pa v Dublinu, je leta 1974 ustanovil Charles Brandes. Ta je letos na Forbsovi lestvici milijarderjev zasedel 1867. mesto. Forbes njegovo bogastvo vrednoti na 1,2 milijarde dolarjev.

Charles Brandes je velik ljubitelj in zbiratelj ferrarijev; njegov kalifornijski dvorec ima poleg 40-metrskega bazena še podzemno garažo za 37 avtomobilov. 75-letni Brandes se je letos upokojil iz investicijske družbe, potem ko se je ločil od svoje tretje žene Tanye Johnson, razhod zakoncev pa so z obeh strani spremljali tudi očitki o  nasilju v družini.

image
REUTERS Ferrari california. Foto Reuters


Brandes Investment Partners je kupil 1.525.000 delnic NLB, za kar je odštel približno 79 milijonov evrov. Za ta denar bi si Charles Brandes lahko kupil okoli 450 ferrarijev california.
 


Brandesa po poročanju Forbsa ločitve drago stanejo – svoji nekdanji drugi ženi mora na mesec plačati 485.000 dolarjev. Milijarder sicer ni znan po varčnosti – na njegovi zabavi za noč čarovnic je zapela Christina Aguilera, na tretji poroki pa Elton John.

Preberite še:
Država prodala 59,1 odstotka NLB po najnižji ceni 51,5 evra