NLB bi lahko spet vrednotil londonski PwC

Nadzorni svet SDH naj bi v sredo izbral cenilca za NLB in pravnega svetvalca za Abanko.
Fotografija: Koliko bodo vlagatelji tokrat ponudili za NLB? Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Koliko bodo vlagatelji tokrat ponudili za NLB? Foto Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Po petkovi objavi polletnih rezultatov NLB naj bi nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) jutri imenovali še družbo, ki bo opravila cenitev za predvideno privatizacijo banke. Zelo verjetno je, da bo to nalogo tako kot lani opravil londonski Pricewaterhouse Coopers.

NLB naj bi imel v ponedeljek po neuradnih informacijah prve sestanke s finančnimi krogi, ki bodo namenjeni predvideni privatizaciji naše največje banke prek javne ponudbe delnic. Kot je znano, naj bi država letos prodala najmanj 50 in največ 75 odstotkov banke. Že ta teden pa naj bi nadzorni svet SDH izbral družbo, ki bo ocenila vrednost te državne banke in pripravila tudi cenovni razpon za delnico banke. Ta naj bi bil predvidoma javno objavljen 25. oktobra.

Po neuradnih informacija se pričakuje, da se bo vrednost vrtela okoli 0,7 knjigovodske vrednosti, ki je po nedavno objavljenih polletnih rezultatih konec junija na konsolidirani ravni znašala 89,8 evra. Če držijo neuradni podatki, da so bili kupci v lani ustavljeni privatizaciji NLB pripravljeni odšteti največ 0,8 knjigovodske vrednosti, potem lahko ugotovimo, da bi država letos za 75-odstotni delež banke iztržila le okoli pet milijonov več kot junija lani ali dobrih 940 milijonov evrov. In to kljub temu, da je država poleti sprejela zakon, ki naj bi banko zaščitil pred več kot 400 milijoni evrov možnega rubeža iz naslova prenesenih vlog hrvaških varčevalcev LB.

Po finančnem bodo izbrali še pravnega svetovalca za prodajo Abanke. Foto Jožže Suhadolnik/Delo
Po finančnem bodo izbrali še pravnega svetovalca za prodajo Abanke. Foto Jožže Suhadolnik/Delo


V to ceno naj bi menda že bilo všteto tudi Izplačilo dividend banke, za kar pa mora banka še dobiti zeleno luč Evropske centralne banke. Na izplačilo čaka kar 270 milijonov zadržanih dobičkov banke, ECB pa se menda nagibajo k 140 milijonom. Če to prištejemo h kupnini, potem bi morda lahko za banko z več kot enoletnim zamikom prodaje le iztržili dobro milijardo. A hkrati v zraku ves čas visi vprašanje, ali se ne bo ponovil scenarij iz lanskega junija, ko je SDH odločitev o prodaji zaradi prenizke cene prepustil vladi Mira Cerarja, ta pa je nato prodajo ustavila. Če bo do nje vendarle prišlo, naj bi bila končana sredi novembra.
 

Nadzorniki tudi o Abanki


A SDH ne prodaja le NLB, ampak tudi Abanko, ki jo mora država privatizirati do sredine prihodnjega leta. Po izboru finančnega svetovalca – BNP Paribas -, ki že zbira dokumentacijo o banki, bodo nadzorniki SDH v sredo odločali še o pravnem svetovalcu pri prodaji. Abanko bo za razliko od NLB država prodala v celoti zanjo pa ne bo iskala portfeljskih vlagateljev, ampak strateškega kupca.

Komentarji: