Novartis za letos spet zvišal napovedi

Vroča delnica: Delnice farmacevta so v četrtek poskočile za 5,5 odstotka na zgodovinsko najvišjo raven.
Fotografija: Novartis jpg
Odpri galerijo
Novartis jpg

Delnice švicarskega farmacevta Novartis so prejšnji četrtek po objavi poslovnega izida za letošnje drugo četrtletje poskočile za 5,5 odstotka na zgodovinsko najvišjo raven, saj je Novartis letos že drugič zvišal obete glede dobičkonosnosti za letošnje leto. K temu je pripomogla Novartisova enota generičnih zdravil Sandoz, ki je deležna višjega globalnega povpraševanja po njihovih biosimilarnih kopijah pomembnih zdravil, ki jih proizvajajo njihovi tekmeci. Delnice podjetja so letos na ceni pridobile 21 odstotkov, kar je več kot 14-odstotni donos evropskega zdravstvenega indeksa (Stoxx 600 Health Care).


Večja prodaja, višje marže


Novartis se lahko pohvali s 17-odstotno rastjo operativnega dobička v drugem letošnjem kvartalu in z lansiranjem zdravil Zolgensma in Piqra. Rast operativnega dobička je predvsem posledica večje prodaje in izboljšanih marž. Prihodki iz prodaje so znašali 11,8 milijarde dolarjev, kar je 3,7 odstotka več kot lani. Čisti dobiček je znašal 2,1 milijarde dolarjev, dobiček na delnico pa je v drugem kvartalu za deset odstotkov presegel pričakovanja analitikov. Prosti denarni tok se je povečal za 11 odstotkov na 3,6 milijarde dolarjev, predvsem zaradi višjih prihodkov iz poslovanja in višjih prihodkov od visokega prejemka iz kratkoročnih investicij.

Za letos je Novartis zvišal napoved glede prihodkov. Družba je povišala napoved rasti za celotno raven prodaje, ki naj bi se po novih pričakovanjih povišala na raven malo pod desetimi odstotki, medtem ko je predhodna napoved rasti prihodkov za letos znašala okoli pet odstotkov.

Velik del Novartisove konkurenčne prednosti je v močnem razvoju, kar potrjuje tudi višina izdatkov, ki jih družba nameni za raziskave in razvoj. Ti so lani znašali 9,1 milijarde dolarjev, medtem ko povprečje v industriji znaša 6,9 milijarde dolarjev. Lani je v industriji več od Novartisa za raziskave namenilo le podjetje Roche, še en zanimiv švicarski farmacevt.


V razvoju še več kot 200 projektov


Rezultat visoke naložbe v raziskave in razvoj so lansiranja zdravil oziroma terapij, kot je aktualna genska terapija Zolgensma, ki je prišla iz Novartisovega Sandoza in je v ospredju pozornosti kot najdražje zdravilo na svetu. Trenutno še ni na voljo zanesljivih podatkov o prodaji zdravila, saj je zdravilo odobrila ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) konec maja letos. Od Novartisa v prihodnjih letih lahko pričakujemo lansiranje številnih novih potencialno dobičkonosnih zdravil in terapij, saj ima podjetje v kliničnem razvoju več kot dvesto projektov.

Seveda pa je treba omeniti, da je v zadnjem času celotna farmacevtska industrija izpostavljena političnemu pritisku v ZDA: tako pritisku ameriškega predsednika kot tudi demokratov. A vendar ne moremo prezreti, da je farmacevtski lobi v Washingtonu med večjimi in pomembnejšimi ter da gre pri trenutnem pritisku politikov na farmacevtsko industrijo najverjetneje predvsem za predvolilni politični šov.

Komentarji: