Novega glavnega izvršnega direktorja DUTB čaka preiskava

DZ je odredil ustanovitev parlamentarne komisije, ki bo preiskovala delovanje DUTB.

Objavljeno
30. januar 2019 11.57
Posodobljeno
30. januar 2019 13.47
DUTB je objavila mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja družbe. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
N. G., STA
N. G., STA
DZ je odredil ustanovitev parlamentarne komisije, ki bo preiskovala delovanje DUTB. Predlog za to je podala NSi, podprle pa so ga vse parlamentarne stranke. Po mnenju vseh je treba preiskati domnevno sporen prenos slabih terjatev z bank na DUTB ter domnevno sporno ravnanje, delovanje in poslovanje slabe banke.

»Skoraj vsak dan smo v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) priča aferam v zvezi z upravljanjem terjatev bank, nepremičninami, rednim poslovanjem in v zvezi s podjetji, ki jih DUTB pošilja v stečaj, in to vse od njene ustanovitve leta 2013 naprej,« je povzel Jernej Vrtovec iz NSi, ki je predlagala ustanovitev te preiskovalne komisije DZ. Vrtovec bo to komisijo tudi vodil.

Delovanje slabe banke je treba po njegovem preiskati zato, ker obstajajo sumi, da so bile na DUTB v letih 2013, 2014 in 2015 prenesene tudi dobre terjatve, sumi o nepravilnostih pri upravljanju terjatev in nepremičnin, sumi o iskanju lukenj v zakonodaji, da so lahko dolžniki družb znova postali njihovi lastniki, ter sumi, da v Slovenijo prek DUTB prihaja denar iz tujih skladov s sedežem v davčnih oazah.
 

DUTB objavila mednarodni razpis


Sicer pa je DUTB danes objavila mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja družbe. Zainteresirani lahko vloge pošljejo do vključno 17. februarja. Po odhodu Imreta Balogha je vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja postal Matej Pirc, dosedanji finančni direktor DUTB in nekdanji predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga.