Ob izteku državnih pomoči v EU, porast brezposelnosti

Stopnja brezposelnosti se je v EU na mesečni ravni zvišala za 0,1 odstotne točke in je trenutno pri 7,2 odstotkih; brezposelnost v evroobmočju je 7,9 odstotkov.
Fotografija: Brezposelnost se je v EU povečala za 0,1 odstotni točki, v evroobmočju pa za 0,2.  FOTO: Martin Bernetti/Afp
Odpri galerijo
Brezposelnost se je v EU povečala za 0,1 odstotni točki, v evroobmočju pa za 0,2.  FOTO: Martin Bernetti/Afp

Vlade znotraj EU so v juliju začele s sproščanjem državnih ukrepov za blaženje posledic pandemije covida-19, evropski statistični urad Eurostat pa ob tem poudarja, da sprostitev ukrepov že vpliva na povečanje stopnje brezposelnosti. Ta se je namreč na mesečni ravni znotraj EU povečala za 0,1-odstotne točke in je trenutno pri 7,2 odstotkih. Nekoliko večje je povečanje samo v evroobmočju, kjer se je brezposelnost zvišala za 0,2-odstotne točke in je zdaj pri 7,9 odstotkih.

V juliju je v EU tako bilo brezposelnih 15.2 milijona ljudi, od tega jih je bilo 12.8 milijonov brezposelnih zgolj v evroobmočju. V primerjavi z mesecem junijem je v EU na novo brezposelnih 336.000, v evroobmočju pa 344.000 ljudi.
 

Brezposelnih skoraj tri milijone mladih


Povečanje brezposelnosti je zaznati tudi v segmentu mlajših od 25 let, ki so v trenutni krizi še posebej ranljivi. V EU se je brezposelnost za te povečala iz 16,9-odstotka na 17 odstotkov. Skupno je tako brezposelnih 2,9 milijona mladih, od tega pa jih je 2,3 milijona v evroobmočju. Na mesečni ravni je v EU postalo brezposelnih dodatnih 37.000 mladih oseb.
 

V Sloveniji 4,7-odstotna brezposelnost


Stopnja brezposelnosti v trenutni krizi ni blizu brezposelnosti po krizi leta 2008, ko je bilo v EU brezposelnih več kot 24 odstotkov aktivnega prebivalstva. Stopnja brezposelnosti se je do letos zniževala od leta 2013, najnižjo brezposelnost pa smo beležili lani.

Trenutna stopnja brezposelnost v Sloveniji je 4,7-odstotna in je tako nižja kot povprečje EU, prav tako je za eno odstotno točko nižja kot junija. V Sloveniji so julija še veljali državni ukrepi za blaženje posledic pandemije, v nasprotju z nekaterimi drugimi državami članicami. Najvišja stopnja brezposelnosti v EU je julija bila v Španiji (15,8 odstotka), najnižja pa na Češkem (2,7 odstotka). ZDA v istem mesecu beležijo 10,2-odstotno brezposelnost, Kitajska pa medtem poroča o manj kot 6-odstotni brezposelnosti.

Komentarji: