Ob veliki rasti izvoza je uvoz letos porasel še bolj

Blagovni uvoz se je do konca oktobra medletno povečal kar za dobro četrtino, 26 odstotkov, izvoz pa za le 18 odstotkov, ugotavljajo v Banki Slovenije.
Fotografija: Do konca oktobra smo izvozili za približno 4,4 milijarde evrov več blaga kot v istem času lani, med večjimi izvozniki je tudi farmacevtska industrija. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Do konca oktobra smo izvozili za približno 4,4 milijarde evrov več blaga kot v istem času lani, med večjimi izvozniki je tudi farmacevtska industrija. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenija je v prvih desetih mesecih imela za 1,9 milijarde evrov presežka na tekočem računu plačilne bilance, kar je dobro milijardo manj kot ob istem času lani. Vzrok je predvsem v letošnji izraziti rasti blagovnega uvoza, medtem ko se je presežek menjave storitev povečal za dobrih 200 milijonov, izhaja iz ugotovitev Banke Slovenije v publikaciji Ekonomski odnosi s tujino.

Do konca oktobra se je blagovni izvoz v primerjavi s prvimi desetimi meseci lanskega leta povečal za 4,4 milijarde evrov na skoraj 28,9 milijarde evrov, medtem ko je uvoz blaga porasel kar za skoraj šest milijard na skoraj 28,2 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je tako znašala 102,5 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je presežek blagovne menjave zmanjšal za kar 1,4 milijarde evrov, na slabih 700 milijonov evrov.

Blagovni uvoz se je tako medletno povečal za kar dobro četrtino, 26 odstotkov, izvoz pa za le 18 odstotkov. Najbolj smo sicer letos v obe smeri povečali blagovno menjavo s tradicionalnimi partnericami Nemčijo, Italijo in Avstrijo. 

Na drugi strani je Slovenija v prvih desetih mesecih letos pričakovano povečala storitveno menjavo s tujino. V primerjavi z istim obdobjem lanskega leta se je tako izvoz storitev (prednjačijo transport, potovanja, gradbene in poslovne storitve) povečal za 16,5 odstotka na dobrih 6,6 milijarde evrov, uvoz pa za 18,2 odstotka na skoraj 4,7 milijarde evrov. 

Komentarji: