Oddajate stanovanje prek airbnbja ali bookinga? Pričakujte lahko davčni nadzor

Sobodajalci in turistični podjetniki, pozor. Če niste obračunavali DDV, to storite čim prej.

Objavljeno
09. december 2019 09.34
Posodobljeno
09. december 2019 11.19
Gostota apartmajev v Ljubljani, ki se oddajajo prek portala airbnb 14.11.2019.
Ljubljana – »V Finančni upravi RS ugotavljamo, da se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti. V tem delu se torej prostovoljno izpolnjevanje obveznosti izboljšuje. To pa žal ne velja za področje DDV. Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. prek portalov airbnb ali booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV. Za tovrstne storitve je po direktivi o DDV (določbe, povzete v zakonu o davku na dodano vrednost) določena obrnjena davčna obveznost. Tisti, ki doslej še niso korektno izpolnili tovrstne davčne obveznosti, naj to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam. Ti zavezanci morajo s Finančno upravo RS poslovati samo prek elektronskega sistema eDavki, kar tudi pomeni, da jim bodo dokumenti ali obvestila vročeni le prek elektronskega sistema eDavki,« sporočajo s Fursa.

Preberite tudi: Ljubljančani prepuščajo postelje turistom​
 

​Še je čas za samoprijavo

 
Če se še niste identificirali za DDV, to storite čim prej. Poostrene nadzore bodo izvajali v začetku leta 2020. Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam, sporočajo s Fursa.
 
Če oddajate sobe prek posrednikov oziroma ponudnikov oglaševanja na spletnih straneh (airbnb, booking.com …), ki imajo sedež zunaj Slovenije, morate kot prejemniki storitev posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora od prejete storitve plačati 22 odstotkov DDV v Sloveniji. Zato se morate predhodno identificirati za namene DDV (tudi če niste identificirani za namene DDV, ker je obseg vašega opravljenega prometa pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV 50.000 evrov).

image
FOTO: Reuters


Obveznost mesečnega vlaganja obračunov
 

Če ste identificirani za namene DDV samo kot prejemniki teh storitev, morate vsak mesec predložiti obračune DDV v elektronski obliki (prek sistema eDavki) in nimate pravice do odbitka DDV. Morebitne napake iz preteklih obdobij lahko sami popravite tako, da jih vključite v prvi (tekoči) obračun DDV. Obračun DDV morate predložiti, tudi če v določenem mesecu ne prejmete storitve, od katere morate obračunati DDV (v tem primeru oddate prazen obračun). V primeru take identifikacije za namene DDV za preostale dobave, ki jih opravite v Sloveniji, ne obračunavate DDV (dokler ne presežete limita 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih).

Preberite tudi: Zaradi Airbnb najemnike mečejo na cesto

Če presežete prej navedeni limit 50.000 evrov, se morate identificirati za namene DDV (obvezna identifikacija) in obračunati DDV tudi od vseh obdavčenih dobav, ki jih opravite na ozemlju Slovenije. Takrat tudi pridobite pravico do odbitka DDV. Lahko pa se identificirate za namene DDV, preden presežete ta limit, če se tako sami odločite (prostovoljna identifikacija). V tem primeru morate biti v sistemu DDV najmanj 60 mesecev.
Več informacij je na voljo tudi na spletni strani Fursa, in sicer v Brošuri za sobodajalce fizične osebe in pojasnilu Oddajanje nepremičnin v turistični najem in DDV

 
Obvezen davčno potrjen račun
Ne glede na to, kako ste identificirani za namene DDV, morate gostu, za katerega ste opravili storitev (oddaja nepremičnine v turistični najem), izdati račun in ga v primeru gotovinskega poslovanja davčno potrditi. Tudi če vam je gost storitev plačal s kartico (mastercard, maestro, visa …) ali če je plačal ponudniku oglaševanja, od katerega ste posredno prejeli to plačilo na vaš transakcijski račun. Bodite pozorni: Furs vas opozori prek eDavkov!
 
Davčnim zavezancem, ki »pozabijo« oddati mesečni obračun DDV, je osebno elektronsko vročeno opozorilo o njegovi neoddaji v osebni predal na eDavkih. Če se na opozorilo ne odzovejo, sledi globa, ki znaša od 2000 evrov dalje. Takšno opozorilo je poslovnim subjektom, med katere štejejo tudi osebe, identificirane za namene DDV,  poslano v eDavke v skladu z ZDavP-2. V Finančni upravi RS ugotavljamo, da mnogi žal niso pozorni na obvestila, ki jih prejmejo na takšen način. Zato ponovno opozarjamo zavezance, naj za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta prek portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov. To je posebej koristno v tistih primerih, ko v imenu zavezanca dostopa do eDavkov zgolj pooblaščenec, saj zavezanec v teh primerih ne more sam prevzeti dokumenta. Elektronski naslov je treba sporočiti prek portala eDavki z obrazcem eVročanje-POS.