Odločanje o prodaji Abanke preloženo na sredo

Nadzorniki želijo bolj temeljito preučiti gradivo, Šarec pričakuje, da sprejmejo odločitev.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je odločanje o prodaji Abanke z danes preložil na sredo. Kot so sporočili iz SDH, bi radi temeljito proučili delovno gradivo, ki je bilo članom NS SDH in zunanjim vabljenim na seje nadzornega sveta poslano v petek ponoči. »Obsežno delovno gradivo poleg končnega predloga za prodajo predstavlja vsebinsko podlago za odločitev o prodajnem postopku Abanke,« so dodali.

Kot smo že poročali, sta v igri za nakup naše tretje največje banke ostala še ameriški sklad Apollo, lastnik Nove KBM, in madžarska banka OTP, ki je pred kratkim kupila SKB banko. Uprava in nadzorni svet SDH lahko odločitev o prodaji sprejmeta samostojno, a glede na sporočila, ki so jih v zadnjih dneh izrekali najvišji predstavniki koalicije, je možno, da bosta odločitev prepustila vladi kot skupščini holdinga.



Slovenija bi morala Abanko v skladu z zavezami, ki jih je dala Bruslju ob državni sanaciji te banke, prodati do konca tega meseca. Evropska komisija lahko odloži rok prodaje ali pa banko proda kar sama.


Šarec zanika pritiske


Marjan Šarec Foto Uroš Hočevar/Delo
Marjan Šarec Foto Uroš Hočevar/Delo

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v državnem zboru zanikal, da bi poskušal vplivati na odločitev SDH glede prodaje Abanke. »Z moje strani zagotovo ni pritiskov,« je dejal in dodal, da imajo v SDH vsi nekajkrat višje plače od njega, zato verjame, da so sami sposobni sprejeti odločitev. Na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja, ali je poleg nedavnega zapisa na svojem profilu na Twitterju, da bi moral SDH krepko razmisliti o prodaji Abanke, zlasti vprašljivim skladom, na SDH izvajal tudi kakšen nejaven pritisk, je premier odvrnil: »Na nikogar ne pritiskam.«



Logar je vladi očital, da v tem mandatu ni niti s prstom mignila, da bi se pospešilo pregon bančne kriminalitete, Šarec pa je odvrnil, da ne uperja prave osti v pravo smer. Dodal je, da bo najbolj vesel, če se bo vse razčistilo, kaj se je dogajalo v preteklosti.

Komentarji: