Odločitev o subvencijah do junija

Nemčija in avtomobili: Pogovori oblasti in industrije o morebitni podpori
Fotografija: Nemška avtomobilska proizvodnja se je zagnala, a si tovarne prizadevajo za subvencije, ki bi spodbudile nakupe. Foto Reuters
Odpri galerijo
Nemška avtomobilska proizvodnja se je zagnala, a si tovarne prizadevajo za subvencije, ki bi spodbudile nakupe. Foto Reuters

Nemška zvezna vlada naj bi odločitev o subvencijah oziroma njihovi vsebini sprejela do začetka junija. Dananšnje posvetovanje z industrijo ni prineslo konkretnih odločitev, na to temo naj bi poslej delovala posebna delovna skupina.

Vladni predstavniki so sicer danes o tej temi na video konferenci pogovarjali s predstavniki domače avtomobilske industrije, sindikatov in panožnega združenja. Kot poroča agencija DPA, se za subvencije poleg velikih nemških avtomobilskih družb, panožne zveze VDA  ter sindikata kovinske industrije Metall zavzemajo še t. i. avtomobilske zvezne dežele Spodnja Saška, Bavarska in Baden Württemberg. V avtomobilski industriji je v Nemčiji zaposlenih 800 tisoč ljudi.

Nemška vlada naj bi kot rečeno tovrstno odločitev sprejela v predvidoma mesecu dni, do takrat bi se utegnilo zgoditi še kako posvetovanje. Kot smo že pisali, je premierka Angela Merkel pred dnevi dejala, da mora biti morebitna podpora v skladu z okoljskimi prizadevanji za manjši izpust ogljikovega dioksida. Tudi vladni tiskovni predstavnik Steffen Seibert je danes izjavil, da naj bi zadevo v nadaljevanju razvijala posebna delovna skupina, morebitni ukrepi pa na bi predstavljali prispevek k posodobitvi in bolj naprednim pogonskih tehnikam.

V Berlinu so  predstavniki Greenpeacea v času video konference protestirali, da subvencij ne bi smeli dajati bencinskim in dizelskim avtomobilom, okoljske organizacije so do te teme naspoh skeptične.

Po drugi strani so kritike letele tudi v smeri današnje preložitve odločitve, tako je po pisanju Automobilwoche upravljalski direktor združenja kovinske industrije Spodnje Saške, Volker Schmidt , dejal, da nihče ne bo kupil avtomobila, dokler je v zraku razprava o kaki nakupni premiji, o tem pa ni sprejeta nobena odločitev.

Volkswagen, Daimler, BMW, Audi, Ford in Opel so po nekaj tednih zaustavitve svoje tovarne znova zagnali, a ne v polnem obsegu. Povpraševanje naj bi ne bilo veliko, kar naj bi pričale tudi zadnje študije, kot je tista ekonomskega inštituta Ifo.

Nemčija je imela nazadnje spodbude za nakup avtomobilom v času finančne krize leta 2009.
 

Komentarji: