OECD še nekoliko znižala napoved letošnje rasti slovenskega BDP

Bolj optimistični od večine ustanov so v OECD glede gospodarskih gibanj v 2020 in 2021.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes napoved letošnje rasti slovenskega BDP znižala s 3,4 na 3,1 odstotka, potem ko jo je nekoliko poslabšala že maja. Na podobnih ravneh, pri treh oziroma 3,1 odstotka, naj bi rast ostala v 2020 in 2021. Napoved OECD za letos je najboljša med aktualiziranimi ocenami domačih in tujih ustanov.



OECD je že maja napoved letošnje slovenske gospodarske rasti znižala, in sicer s 3,6 na 3,4 odstotka. Je pa takrat napoved za 2020 zvišala z 2,7 na 3,1 odstotka.

V svoji jesenski gospodarski napovedi je organizacija s sedežem v Parizu pričakovanja glede letošnjega gibanja gospodarske dejavnosti v Sloveniji še nekoliko poslabšala, a ostaja z napovedjo o 3,1-odstotni rasti najbolj optimistična med ustanovami, ki so v zadnjem času svoje napovedi že aktualizirale.



Urad RS za makroekonomske analize in razvoj namreč za letos pričakuje 2,8-odstotno rast BDP, Mednarodni denarni sklad 2,9-odstotno, evropska komisija 2,6-odstotno in Evropska banka za obnovo in razvoj triodstotno. Banka Slovenije še ni aktualizirala svoje majske napovedi o 3,2-odstotni krepitvi gospodarske dejavnosti.

Bolj optimistični od večine ustanov so v OECD tudi glede gospodarskih gibanj v letih 2020 in 2021. Pričakujejo namreč tri- oziroma 3,1-odstotno gospodarsko rast.
Med glavnimi tveganji za odprto slovensko gospodarstvo sicer analitiki OECD omenjajo potencialne negativne učinke podaljšanega obdobja trgovinskih napetosti v svetu.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: