Opolnoči podražitev bencina

Bencin se je letos podražil že za več kot desetino
Fotografija: Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto Jure Eržen/Delo

Opolnoči se bodo zvišale najvišje dovoljene cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva.

Na bencinskih črpalkah ob regionalnih cestah, kjer so cene regulirane se bo podražil predvsem bencin. Ta bo od polnoči dalje lahko dražji za 2,2 odstotka. Za liter 95 oktanskega bencina bo treba jutri odšteti 1,324 evra, kar je 2,9 centa več kot danes. Pri polnjenju 50 litrskega rezervoarja goriva, bo to prineslo 1,45 evra večji znesek na računu.

Podražitev dizla bo minimalna, za 0,3 centa, kar pomeni 15 centov dražji 50 litrski rezervoar goriva.

Cene bencina na naših črpalkah so se nazadnje znižale v začetku letošnjega leta. Ob šestih letošnjih podražitvah in enem obdobju brez spremembe se je bencin letos podražil že za 12 odstotkov. Šestkrat se je letos zvišala tudi cena dizelskega goriva, a so bile podražitve manjše, poleg tega pa je pred dvema tednoma prišlo tudi do pocenitve. Dizelsko gorivo je tako, vključno z jutrišnjo spremembo 5,6 odstotka dražje kot na začetku leta.

V skladu z vladno uredbo se najvišje dovoljene cene pogonskih goriv določijo vsaka dva tedna. Osnova za izračun pa je povprečna najvišja dnevna borzna cena goriv v preteklih dveh tednih. Omejitev velja le za dve najbolj prodajani vrsti goriva na bencinskih črpalkah ob regionalnih cestah. Ob avtocestah in hitrih cestah lahko trgovci prosto določajo prodajne cene.

Komentarji: