Ovira za gradnjo Ikee v Ljubljani odstranjena

Ikea načrtuje odprtje leta 2020.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Mestni svet Mestne občine Ljubljana (Mol) je včeraj odobril pobudo družbe Ikea za spremembo občinskega prostorskega načrta (OPN). Ta odločitev švedski družbi omogoča zadostiti vsem pogojem za začetek gradnje svoje trgovine v nakupovalnem središču BTC City v Ljubljani, so sporočil iz Ikee.
 

Obšli težavo z zemljiščem


Sprememba OPN je težave z razlastitvijo zemljišča obšla z odstranitvijo pogoja, ki za pridobitev uporabnega dovoljenja trgovine Ikea narekuje dokončano celotno javno dostopno cesto do trgovine. Javna cesta bo po novem zgrajena v dveh fazah, v celoti pa bo dokončana, ko bo Molu uspelo pridobiti vsa potrebna zemljišča. Prometna študija družbe Ikea je pokazala, da predlagana sprememba OPN ne bo imela negativnih posledic za prometni tok na tem območju, saj se bo promet enakovredno porazdelil na preostale štiri dostopne točke do trgovine Ikea.
 
»Z odločitvijo glede pobude smo zelo zadovoljni. Pristojnim na mestni občini se zahvaljujemo za njihova prizadevanja pri premagovanju izzivov, s katerimi smo se soočili. Za gradbeno dovoljenje nameravamo zaprositi že v kratkem ter gradnjo trgovine pričeti takoj, ko bo to mogoče,« je poudaril Vladislav Lalić, regionalni direktor za nepremičnine in razvoj v družbi Ikea SEE. Ikea načrtuje, da bo svoja vrata prvim kupcem lahko odprla že v letu 2020.


Kdo bo gradil


Prvi razpis družbe Ikea za izvajalce gradbenih del je potekal že poleti 2017, na katerem je družba Ikea izbrala glavne gradbene izvajalce. Od takrat so bili izdelani podrobnejši načrti izvedbe projekta. Da bi ponovno ocenili ustreznost del, so v družbi Ikea v začetku januarja 2019 izvedli nov razpisni postopek, na katerega so bili povabljeni vsi udeleženci prejšnjega razpisa. Ker je razpisni postopek še v teku, bo družba Ikea več informacij, tudi glede izbora glavnih izvajalcev gradbenih del, lahko podala po njegovem zaključku, kar naj bi se predvidoma zgodilo spomladi 2019.
 

Preberite še:

Komentarji: