Padec evrskega gospodarstva v novembru, cepivo krepi upe

Indeks nabavnih menedžerjev PMI je ta mesec padel na najnižjo raven po letošnjem maju, podatki nakazujejo vnovični padec BDP v letošnjem zadnjem trimesečju.
Fotografija: V krizi evrskega gospodarstva je med svetlimi točkami nemška industrijska proizvodnja. FOTO: Christof Stache/ AFP
Odpri galerijo
V krizi evrskega gospodarstva je med svetlimi točkami nemška industrijska proizvodnja. FOTO: Christof Stache/ AFP

Ljubljana – Gospodarska dejavnost v evrskem območju je v novembru zaradi drugega vala pandemije in ukrepov za njeno zajezitev znova doživela strm padec, kažejo prvi podatki družbe IHS Markit. Njihov indeks nabavnih menedžerjev PMI je ta mesec padel na najnižjo raven po letošnjem maju, njegova povprečna vrednost pa je v zadnjem četrtletju najnižja po koncu leta 2012, ko je del Evrope pretresala dolžniška kriza. Vsi ti podatki nakazujejo vnovični padec BDP v evrskih državah v letošnjem zadnjem trimesečju.

»Nadaljnji gospodarski upad v zadnjem četrtletju nakazuje, da bo okrevanje evrskega območja daljše od pričakovanj. Po letošnjem 7,4-odstotnem padcu BDP tako v prihodnjem letu pričakujemo le še povprečno 3,7-odstotno gospodarsko rast,« izpostavlja glavni ekonomist IHS Markit Chris Williamson.  

Tudi novembra ostaja najbolj prizadet sektor storitev, še posebej v turizmu in gostinstvu, zmanjšano povpraševanje pa v nekaterih delih vpliva tudi na predelovalno industrijo.

»Kljub temu pa industrijska proizvodnja ostaja med svetlimi točkami, še posebej tovarne v Nemčiji še naprej kažejo posebej spodbudno odpornost na podlagi večjega povpraševanja,« pravi Williamson in dodaja, da so »industrijska in storitvena podjetja bolj optimistična glede prihodnjega leta, predvsem zaradi naraščajočega upanja, da bodo zadnje spodbudne novice glede cepiv omogočila, da se življenje v 2021 povrne v normalne okvire.«
 
 

Komentarji: