Parlament zaščitil NLB, začetek njene prodaje vse bliže

Hrvaške rubeže bo poplačal sklad za nasledstvo, država pa si bo lahko izplačala dividende in poskrbela za privatizacijo banke.
Fotografija: Večina političnih strank je podprla zaščito NLB, zdaj je na potezi SDH, da pripravi začetek njene privatizacije v jesenskem roku. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Večina političnih strank je podprla zaščito NLB, zdaj je na potezi SDH, da pripravi začetek njene privatizacije v jesenskem roku. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana - Državni zbor je z 59 glasovi za in 11 proti sprejel zakon o zaščiti kapitalske naložbe države v NLB in s tem odstranil glavno oviro pred načrtovano letošnjo privatizacijo banke.

Z zakonom, ki so mu nasprotovali v Levici in SNS, bo država prek sklada za nasledstvo povrnila NLB škodo, ki bi nastala iz posledic rubežev na Hrvaškem. »Zakon v ničemer ne spreminja stališča Slovenije glede prenesenih deviznih vlog.Te nikoli niso bile niti niso obveznost Slovenije, Ljubljanske banke ali NLB. To je vprašanje povezano z nasledstvom po nekdanji skupni državi, ki se mora rešiti na meddržavni ravni, tudi pred mednarodnim tribunalom. Z zakonom se bo vzpostavil mehanizem, ki bo omogočil, da se privatizacija NLB izvede na način, kjer ceno določajo le prevladujoči tržni pogoji,« je pojasnila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Vlada je dala soglasje k spremembi letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb za letos, v delu, ki se nanaša na NLB. S tem je upoštevan sklep, da SDH ponovno začne postopek prodaje NLB na način, da se do konca leta 2018 proda najmanj 50 odstotkov plus eno delnico.

In kdo bodo novi lastniki NLB? Kupec je lahko vsak, ki je pripravljen plačati ustrezno ceno za delnico, je poslancem pojasnila ministrica za finance. Sodelujejo lahko tudi slovenska podjetja in posamezniki, prepoved pa velja za podjetja v državni lasti. Sicer pa poznavalci pričakuejjo zanimanje tujih finančnih skladov in pa mednarodnih inštitucij, kot sta EBRD in IFC.

Komentarji: